http://coronadossier

Aanvraag TVL Q3, hoe zit het ook alweer?

TVL Q3-2021

Hebt u als ondernemer te maken met omzetverlies vanwege de coronatijd? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het kabinet heeft besloten de aanvraag voor TVL ook in het derde kwartaal van 2021 open te stellen. Ik vertel u graag over de voorwaarden en aandachtspunten.

Loket opent in augustus

Vanaf 31 augustus is het loket geopend voor de aanvraag van TVL Q3 2021. U hebt daarna acht weken de tijd om uw aanvraag in te dienen. Bij de aanvraag van TVL Q3 2021 gelden dezelfde voorwaarden als bij de aanvraag van TVL Q2 2021. Zo kunnen ondernemers die minimaal 30 procent omzetverlies en minimaal 1.500 euro vaste lasten per kwartaal hebben een aanvraag doen.

Het subsidiepercentage is 100 procent, met een maximum van 550.000 euro voor mkb-bedrijven en 600.000 euro voor grote bedrijven. U kunt ook een aanvraag indienen als u hier tijdens eerdere periodes geen gebruik van heeft gemaakt.

In het derde kwartaal blijft de extra opslag voor land- en tuinbouwbedrijven intact voor de speciale kosten om planten en dieren in leven te houden. Deze opslag van 21 procent wordt bij het percentage vaste lasten geteld en komt bovenop de TVL-subsidie, met een maximum van 225.000 euro voor de gehele coronaperiode.

Belangrijkste voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor de TVL Q3 2021 zijn dat:

  • uw bedrijf staat ingeschreven bij de KVK, u een SBI-code hebt en minimaal één vestiging in Nederland (niet op uw thuisadres). Op een aantal uitzonderingen na, zoals: goederenvervoer, markthandel, kermisattracties, taxichauffeurs, rijinstructeurs en sommige horecaondernemingen.
  • uw bedrijf meer dan 30 procent omzetverlies heeft in het derde kwartaal van 2021 vergeleken met het derde kwartaal van 2019 of het derde kwartaal in 2020. U hebt hierbij de keuze uit deze twee referentieperiodes.
  • uw vaste lasten minimaal 1.500 euro per kwartaal zijn, op basis van het percentage vaste lasten dat bij uw hoofdactiviteit hoort. Let op: hier gaat het niet om de werkelijke vaste lasten, maar om de berekende vaste lasten.

Twee referentieperiodes

Wanneer u TVL Q3 wilt aanvragen, hebt u de keuze uit twee referentieperiodes. Namelijk Q3 2019 of Q3 2020. Voor ondernemers die tussen april 2019 en juni 2020 hun bedrijf gestart zijn, gelden een afwijkende referentieperiodes.

Aanvraag met eHerkenning of ketenmachtiging

Voor uw aanvraag voor TVL Q3 hebt u eHerkenning niveau 3 of DigiD nodig, dit hangt af van uw bedrijfsvorm. Hebt u hulp nodig bij het indienen van uw aanvraag? Regel dan tijdig de ketenmachtiging voor eHerkenning. De adviseurs van acconavm helpen u graag!

Starters die meer dan 25.000 euro subsidie aanvragen hebben een derdenverklaring nodig bij de aanvraag. En zowel starters als alle anderen ondernemingen hebben ook een accountantsproduct nodig bij een aanvraag boven 125.000 euro. acconavm kan deze aanvullende informatie voor u verzorgen.

Voor de TVL-subsidie dient u achteraf een opgave te doen van uw werkelijke omzetverlies.

Het beste voor uw situatie

Vraagt u zich af of het verstandig is om in uw situatie TVL aan te vragen? En welke referentieperiode u het beste kunt kiezen? Voor deze en andere vragen kunt u altijd contact opnemen met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. Ook staan wij u desgewenst bij met uw TVL-aanvraag.

Daarnaast is er bij acconavm een speciaal team samengesteld voor coronagerelateerde vraagstukken. In ons online dossier ‘Ondernemen in coronatijd’ delen zij tips en adviezen om uw veerkracht te versterken.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lourens Minnema
Lourens Minnema (Bedrijfskundig Adviseur)
Opgegroeid op een melkveebedrijf, een studieachtergrond in dier- en veehouderij én ambitie om veel te leren. Dat is Lourens Minnema, Bedrijfskundig Adviseur op het kantoor in Dokkum. Enthousiast gaat hij aan de slag met prognoses, begrotingen, de Gecombineerde Opgave en vraagstukken over subsidies, mest en mineralen. Met volop betrokkenheid helpt hij melkveehouders en akkerbouwers in de regio graag verder.


<< terug naar overzicht