Aan de juiste knoppen draaien

Deventrade-01 572x300

Deventrade is een handelsonderneming in sportkleding en toebehoren. 30 jaar geleden begon vader John Pothoven met het opkopen en verkopen van restpartijen kleding. Zijn drie zoons voeren nu een aantal sportmerken in licentie, maar brengen ook eigen merken op de markt. Directeur Arnold de Bruin ziet een mooie toekomst voor het familiebedrijf, binnen én buiten Nederland.

“Ons resultaat staat in dienst van de continuïteit van dit bedrijf. Binnen Deventrade denken we op de lange termijn. Daar zijn we een echt familiebedrijf voor,” benadrukt Arnold de Bruin. “Vandaar ook het evenwicht in ons merkenportfolio. Een merk als Hummel in licentie, distributeur van de merken Derbystar, Select en Monta. En Stanno en Reece Australia als eigen merken met eigen markten. Ontwikkeling, marketing en sales doen we in eigen huis; de productie besteden we uit in Azië, maar ook in Turkije, Portugal en Italië.”

Deventrade opereert vanuit een kantoor en een 13.000 vierkante meter groot magazijn in Deventer. Van daaruit beleveren de 70 medewerkers binnen 24 uur de verkoopvestigingen Duitsland, Engeland, Zweden, België en Oostenrijk. “Snelheid en alles vanuit voorraad leverbaar, dát is onze kracht,” stelt Arnold de Bruin.

Dynamiek

Deventrade hanteert twee onderscheiden businessmodellen. Via de detailhandel levert het teamwear aan meer dan 700 verenigingen in heel Nederland. Via de webshop Sportdirect.com levert Deventrade ook aan de consument. Arnold de Bruin: “Inmiddels hebben we binnen voetbal zo’n 25% marktaandeel. En met Reece hebben we binnen hockey al zo’n 38% van de clubs onder contract. De clubs die zónder contract kopen, is vermoedelijk nog veel groter, maar een marktaandeel van 100% is een utopie. Daarom meenden we al jaren geleden de groei vooral in het buitenland te moeten zoeken. In Nederland stabiliseren en optimaliseren we en groeien we autonoom. In het buitenland werken we aan vergroting van het marktaandeel. Daar zit voor ons de dynamiek.”

Elk land is verschillend en vraagt om een specifieke benadering, heeft Deventrade ondervonden: “Maar duidelijk is dat de wereld steeds meer ons werkterrein wordt. Grenzen vervagen, onder meer onder invloed van internet. En overal komen we ruwweg dezelfde concurrenten tegen.”

Prioriteit

“We hebben altijd groei gekend. Nog nooit was een jaar minder dan het voorgaande jaar. Maar we hebben wel grotere pieken gekend dan de afgelopen jaren,” vertelt Arnold de Bruin. “En de toekomst? We verwachten tussen nu en vijf jaar te verdubbelen in omzet. (lachend) Uiteraard zonder de kosten te verdubbelen. Vooral in onze eigen merken zit nog veel potentie. Omdat we in onze branche breed bekend staan als een stabiele factor, komen er ook veel aanbiedingen voorbij, maar naar acquisities zijn we niet actief op zoek. Binnen ons bestaande model kunnen we, onder meer in samenwerking met acconavm, nog aan zoveel knoppen draaien voor optimalisatie en uitbreiding. Daar ligt onze prioriteit.”

Goed informeren

Het ligt niet direct voor de hand: het bedrijf in Deventer en de acconavm adviseur in Goes. Deventrade directeur Arnold de Bruin: “Zo lopen die dingen soms. Sander van Gelderen van acconavm heeft ons drie, vier jaar geleden ondersteund in een discussie met de fiscus over internationaal zakendoen. Sindsdien is Sander onze steun en toeverlaat en onze adviseur. acconavm verzorgt onze jaarrekening en denkt met ons mee in allerlei disciplines, variërend van HR tot en met fiscaliteit.”

Sander van Gelderen: “Een internationaal werkend familiebedrijf als Deventrade wil de zaken goed geregeld hebben en geen misverstanden tussen landen onderling, waardoor je bijvoorbeeld teveel belasting zou betalen. Ook bínnen Europa zijn er nog veel verschillen, met de nodige voor- of nadelen. Het is in ieder geval van belang je als bedrijf per land goed te informeren over risico’s en regels. Denk aan thema’s als transacties tussen verschillende landen, maar binnen één bedrijf, personeel dat werkt voor vestigingen in verschillende landen of het uitbreiden van de internationale activiteiten. Daar helpen wij Deventrade bij.”

www.deventrade.com

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht