5 tips nu om straks vermogensbelasting te besparen

vermogensbelasting besparen

Omdat het einde van het jaar alweer snel dichterbij komt, is dit hét moment om je fiscale koers te bepalen voor het komende jaar. Om je alvast op weg te helpen, geven we je 5 tips om belasting te besparen die wordt geheven over je privé vermogen.

Hoe wordt de vermogensbelasting berekend?

De belasting wordt geheven op basis van je vermogen op 1 januari 2018 (peildatum). Logischerwijs, hoe lager je vermogen is op die peildatum, des te lager is de vermogensbelasting die je over 2018 moet afdragen. Nu is minder vermogen natuurlijk geen doel op zich, maar door dit jaar nog uitgaven te doen die je anders toch al van plan was, houd je straks misschien wel meer over.

De tips in dit artikel gaan vooral op als jij en je (eventuele) fiscale partner respectievelijk meer dan € 30.000 of € 60.000 aan vermogen hebben. Het gezamenlijke box 3-vermogen kunnen fiscale partners, na aftrek van het heffingsvrije vermogen van € 60.000, ook onderling aan elkaar toerekenen. Onderstaande tabel geeft aan met welke percentages er over 2018 wordt gerekend en vooral de effectieve belastingdruk is hierin relevant.

Voorbeeld:
Je hebt een box 3 vermogen van € 10.000 en je fiscale partner heeft een vermogen van € 80.000. Gezamenlijk hebben jullie een vermogen van
€ 90.000. De eerste € 60.000 valt onder het heffingsvrij vermogen. De resterende € 30.000 valt binnen de eerste schijf. De effectieve belastingdruk in deze schijf is 0,80% waardoor over € 30.000 vermogen € 240 vermogensbelasting is verschuldigd.

Haal uitgaven naar voren

Het kan aantrekkelijk zijn om bepaalde uitgaven dit jaar nog te doen om daarmee je box 3-vermogen op peildatum 1 januari 2018 te verlagen. De volgende tips kunnen je vermogensbelasting besparen:

  1. betaal belastingaanslagen voor het einde van het jaar;
  2. doe dit jaar nog schenkingen (dit verhoogt wel het box 3 vermogen van de begiftigde);
  3. betaal de hypotheekrente voor het 1e halfjaar van 2018 vast vooruit;
  4. haal geplande grote consumptieve aankopen naar voren en doe ze nog dit jaar;
  5. ook kan het onderbrengen van vermogen in een bv interessant zijn.

Onderbrengen in een bv

Het hangt hierbij af van je vermogen en het hierop verwachte rendement of het fiscaal gunstig is. Laag renderend vermogen kan door het gecombineerde tarief van inkomsten- en vennootschapsbelasting in de bv fiscaal gunstiger uitpakken. Laat je hierin vooral goed adviseren.

Dit is een bericht van Acconline

Foto door petradr op Unsplash

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht