5 besparingstips voor zzp’ers

Geld besparen, wie wil dat nou niet? Voor zelfstandig ondernemers zijn er veel manieren om dit te doen, maar deze worden niet allemaal benut. Bouchra Ouardighi-Dian van advies- en accountantsorganisatie acconavm staat al 10 jaar klaar voor zzp’ers. Zij weet precies waar je als zelfstandige op moet letten om zo veel mogelijk geld op je eigen bankrekening te houden.

1. Laat eerst geld binnenkomen voor je het uitgeeft

Bouchra: “Ik zie regelmatig dat zzp’ers geld uitgeven voordat ze daadwerkelijk omzet maken. Zakelijke en prive-uitgaven worden dan door elkaar gehaald en zo kun je financieel in de knoei komen. Voor je het weet zit je vast aan een lening waar je fikse rente op moet betalen. Roei dus zoveel mogelijk met de riemen die je hebt tot er geld binnenkomt.”

2. Zorg dat je administratie op orde is

“Door je administratie niet op orde te hebben, kun je veel geld mislopen. Heb je zelf geen verstand van boekhouden, zoek dan contact met een boekhouder of accountant. Deze kan voorkomen dat je vergeet gebruik te maken van van aftrekregelingen als de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en investeringsaftrek. En als je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA), moet deze op tijd aangevraagd worden. Dat moet je allemaal maar net weten. Deze regelingen brengen het belastbare bedrag omlaag, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Het is zonde om dat mis te lopen.”

3. Kijk kritisch naar jouw kosten

“Wellicht klinkt het als een open deur, maar ik zie dat veel zelfstandigen niet kritisch kijken naar de kosten die ze maken. Heb je bijvoorbeeld wel echt een kantoor nodig of kun je je werk eigenlijk ook prima vanuit huis doen? Als je klanten wilt ontvangen, kun je terecht op diverse flexwerkplekken. In sommige gevallen zelfs gratis. Op die manier bespaar je op huurkosten.”

4. Maak gebruik van een online boekhoudpakket

“Er zijn pakketten waarmee je voor een groot deel je online boekhouding zelf kunt doen. Dit scheelt vanzelfsprekend kosten. Maar als je zelf weinig verstand hebt van boekhouden, kan een foutje juist heel kostbaar zijn. Daarom kun je ook kiezen voor een pakket dat je veel werk uit handen neemt. Zo biedt acconavm bijvoorbeeld Acconline aan. Dat soort pakketten is een stuk goedkoper dan een ‘gewone’ boekhouder of accountant.”

5. Betaal nooit de hoofdprijs

“Als je iets aan wilt schaffen, zoek dan altijd uit waar je het beste en goedkoopste kunt krijgen. Gebruik vergelijkingssites als je bijvoorbeeld een nieuwe laptop wilt kopen. En laat je niet verleiden tot het aanschaffen van dure software. Een online boekhoudprogramma of officepakket is een stuk goedkoper.”

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht