4 vragen over geld lenen via crowdfunding

Expert Peter Wolfsen geeft toelichting

Wanneer je geld nodig hebt voor je bedrijf, zijn er verschillende opties om hieraan te komen. Je kunt naar een bank stappen, microfinanciering aanvragen, angel investors zoeken of crowdfunden. Als je kiest voor crowdfunding zijn er verschillende tegenprestaties die je aan jouw inleggers kunt bieden. Zoals bijvoorbeeld het geld als een lening te beschouwen en de investeerders een aantrekkelijke rente te bieden.

Retailadviseur Peter Wolfsen van acconavm begeleidt ondernemers die via de laatstgenoemde optie een crowdfundingcampagne willen starten. Hij werkt daarin samen met het crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl. Hij beantwoordt vier vragen over deze manier van crowdfunden.

Is een lening via crowdfunding dé oplossing als de bank geen lening wil verstrekken?

Peter: “Het is één van de oplossingen. Je ziet dat banken steeds minder happig zijn op het financieren van ondernemers, met name als het starters betreft. Dan kom je als ambitieuze ondernemer in het alternatieve circuit en dan is een lening afsluiten via crowdfunding een goede manier om toch je doelen te verwezenlijken.”

Dus als je bij de bank nul op het rekest krijgt, kun je altijd nog een crowdfundingcampagne opstarten?

“Nee, want je moet wel aan een aantal eisen voldoen om een campagne te mogen starten op een platform. Jouw plannen moeten haalbaar en goed doordacht zijn. Ik controleer of mijn klanten een solide plan hebben voor ik ze doorverwijs naar Geldvoorelkaar.nl. Vervolgens checken experts van het platform ook nog een keer of zij de campagne haalbaar achten.

Dat is niet het enige obstakel. Wanneer je moeite hebt een bestaande lening bij de bank af te lossen, zit de bank er niet altijd op te wachten dat jij ook nog eens een externe lening aangaat. Het kan dan voorkomen dat zij je geen toestemming verlenen voor een crowdfundingcampagne. Doe je dit zonder hun toestemming dan kan dat wellicht gevolgen kan hebben voor de faciliteiten die je hebt lopen bij de bank. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inperking van het rekening courant krediet.”

Wat zijn de voordelen van een lening via crowdfunding?

“Een groot voordeel is dat je crowdfunding in kunt zetten als marketingtool. Op een crowdfundingplatform moet je jouw bedrijf op een sterke manier neerzetten. Anders kom je niet eens in aanmerking om een campagne te starten. Het crowdfundingplatform geeft jou exposure en daardoor bereik je mensen die je anders mogelijk nooit bereikt had. Ik heb ooit een modezaak als klant gehad die 100.000 euro op wilde halen. Dit is ze gelukt en veel mensen die geld hadden ingelegd, zijn zelf ook klant geworden bij deze modezaak. Daardoor hadden ze na de crowdfundingcampagne niet alleen 100.000 euro, maar ook veel nieuwe klanten en hogere omzetten dan ooit tevoren.

Een ander voordeel is dat de procedure veel sneller gaat dan wanneer je een lening bij de bank probeert te krijgen. Als je de bank belt voor een afspraak, ben je snel twee weken verder voor je daadwerkelijk langs kunt komen. Daarna volgt een traject van twee of drie maanden, waarna je alsnog kunt horen dat je de lening niet krijgt. Een crowdfundingcampagne kan in enkele weken rond zijn.”

Maar er zitten vast ook nadelen aan?

“Ja, want zoals gezegd biedt je je investeerders een rente. Die rente ligt over het algemeen tussen de 6 en 9 procent en dat is dus hoger dan bij de bank. Het is dus geen goedkope manier om aan geld te komen. Als je een lagere rente biedt is het voor investeerders niet echt interessant. De kans dat je het geld bij elkaar krijgt veel kleiner. Maar die kans is er overigens altijd. Het kan zijn dat je veel tijd en energie stopt in een campagne en toch het bedrag niet bij elkaar krijgt. Garanties zijn er niet. Ook moet je er rekening mee houden dat je hoofdelijk aansprakelijk bent. Ook als je een bv hebt moet je hoofdelijk meetekenen.”

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht