Samenwerking met CCUVN

De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) is een professionele patiëntenvereniging voor mensen die lijden aan een darmziekte, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. De medewerkers, het bestuur, verenigingsraad en zo’n 140 vrijwilligers zetten zich in om mensen hun ziekte te leren leiden. Het geven van informatie en het delen van ervaringen draagt daaraan bij. In een veranderende samenleving verandert de rol van de vereniging. De CCUVN speelt dagelijks in op actuele onderwerpen, zoals het behartigen van de belangen op bijvoorbeeld het gebied van medicatiebeschikbaarheid en verzekeringen.

De CCUVN telt ongeveer 10.000 leden. Het bestuur geeft de richting van de vereniging aan en maakt hiervoor een beleidsplan en begroting. Om de doelstellingen te bereiken en uit te voeren is er een professioneel servicebureau, waarover de directeur de dagelijkse leiding heeft. De Verenigingsraad (Raad van Toezicht) ziet erop toe dat de vereniging goed functioneert.

Hoe is de samenwerking ontstaan vanuit CCUVN?

Tineke Markus, directeur: ‘Ik wil heel graag dat er op financieel gebied geen onduidelijkheden zijn en dat alles goed gecontroleerd wordt. Een van de accountants van voormalig ROZA, zelf patiënt, was in de beginjaren ook als bestuurslid bij de vereniging betrokken. Toen we later naar een accountant op zoek gingen, was de link met ROZA, nu acconavm Controlepraktijk, snel gelegd.

Wat doet uw accountant nog meer, behalve de controle en het samenstellen van de jaarrekening?

‘Naast de uitvoering van de financiële controle adviseren ze ons op financieel, juridisch en belastingtechnisch gebied. Gevraagd en ongevraagd. Ze kijken bijvoorbeeld hoe we onze werkprocessen nog beter aan kunnen scherpen, zodat zaken goed geregeld zijn en duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. Zij houden ons scherp: geven we het geld wel uit zoals is afgesproken?’

Waarom is uw accountant een goede sparringpartner voor u?

‘Ze zijn onafhankelijk, en goed op de hoogte. Ook op het gebied van subsidies, bijvoorbeeld. Denken met ons mee. Ook fijn: er komen vaste controleurs die onze organisatie al langer kennen. Je hoeft niet alles meer uit te leggen. Ze zijn vertrouwd. Daardoor kun je op gelijk niveau met ze sparren.’

Waarom zou u acconavm bij anderen aanbevelen?

‘Onze ervaring met voormalig ROZA is dat ze openstaan voor ideeën en ze kunnen out of the box denken. Tegelijk zijn ze nuchter en praktisch: zorg dat je de zaken netjes regelt. We verwachten dat de overstap naar acconavm controlepraktijk, de beschikbare kennis nog groter wordt, maar het persoonlijke contact zal blijven. Al met al was ROZA een heel prettige partij om mee samen te werken en we verwachten dat bij acconavm voor te zetten’, vindt Tineke Markus.

Naar de website CCUVN.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht