Nieuwe rechtsvorm in de maak: de maatschappelijke bv

duurzame ontwikkeling

Het lijkt er nu dan toch echt te gaan komen. De komende tijd werkt het kabinet een wetsvoorstel uit om de maatschappelijke bv mogelijk te maken. Hiermee worden ondernemingen met maatschappelijke missies ondersteund.

Oud idee, nieuw jasje

Al onder het bewind van minister-president Balkenende verkende het toenmalige kabinet of er een nieuwe rechtsvorm zou moeten komen voor sociaal of maatschappelijk ondernemerschap. Toen kwam het uiteindelijk niet tot een wetswijziging. Nu lijken de kaarten anders te liggen.

De obstakels waar ondernemingen met een maatschappelijke missie mee te maken krijgen, zijn in de loop der jaren onveranderd. Maatschappelijke organisaties die nu kiezen voor een bv als rechtsvorm, moeten bij aanbestedingen en het aantrekken van kapitaal steeds weer uitleggen waarom het rendement zo laag is. Kiezen zij voor de stichting als rechtsvorm, dan is het lastiger om kapitaal aan te trekken vanwege de commerciële inslag.

Dit was reden voor Eppo Bruins (ChristenUnie) om met een initiatiefnota te komen. Het kabinet pakte de handschoen op en gaf KPMG de opdracht de behoefte in de sector en de mogelijke vormgeving daarvan verder uit te zoeken. De sector reageert overwegend positief.

Definitie maatschappelijke bv

De komende periode gaat het kabinet met de bevindingen aan de slag om een wetsvoorstel op te stellen. Het uitgangspunt daarbij is de definitie die KPMG in het rapport hanteert:

  1. De onderneming levert een product of dienst, primair om hiermee bij te dragen aan een maatschappelijk doel dat is vastgelegd in de statuten.
  2. Een deel van de omzet wordt geherinvesteerd in het maatschappelijke doel en/of de verdeling van winst en vermogen wordt beperkt.
  3. De onderneming identificeert relevante stakeholders en gaat daarmee minimaal jaarlijks de dialoog aan.
  4. De onderneming is transparant op de website (of op andere wijze, zoals in het jaarverslag) over de meest materiële gecreëerde maatschappelijke waarde.
  5. De onderneming is onafhankelijk van overheden en/of andere entiteiten en kan haar eigen strategie nastreven.

Het kabinet verwacht aan het einde van dit jaar al met een wetsvoorstel te komen.

Meer weten

acconavm volgt de ontwikkelingen op de voet. Wilt u als maatschappelijke organisatie eens verder praten met een van onze adviseurs over deze en andere ontwikkelingen? Dan kunt u onderstaand contactformulier invullen. Of kijk hier voor een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht