Het loonkostenvoordeel: een tegemoetkoming voor werkgevers in 2018

Loonkostenvoordeel 2018

Wist u dat u als ondernemer een tegemoetkoming van de overheid kan aanvragen wanneer u een persoon uit een uitkeringssituatie of met een arbeidsbeperking in dienst neemt? Voor deze tegemoetkoming geldt per
1 januari 2018 een nieuwe regeling: het loonkostenvoordeel (hierna te noemen LKV).

Het LKV vervangt de premiekortingen van voorheen en moet werkgevers stimuleren om medewerkers met een uitdagende positie op de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. U helpt niet alleen iemand die graag aan het werk wil, maar doet er zelf ook uw voordeel mee. Als u gebruik maakt van het LKV, krijgt u het daaropvolgende jaar een tegemoetkoming per verloond uur dat u aan de desbetreffende medewerker heeft uitgekeerd.

Voor welke groepen kunt u het LKV aanspreken?

De volgende groepen komen in aanmerking voor het LKV:

  • oudere werknemers vanaf 56 jaar in een uitkeringssituatie;
  • nieuwe werknemers met een arbeidsbeperking;
  • herplaatste werknemers met een arbeidsbeperking;
  • werknemers die voldoen aan voorwaarden voor de doelgroep van de ‘banenafspraak’ en ‘scholings-belemmerden’.

U moet wel kunnen aantonen dat medewerkers voldoen aan de voorwaarden om tot een van deze groepen gerekend te worden. Daarvoor dient een doelgroepsverklaring LKV in uw administratie aanwezig te zijn. De medewerker kan deze zelf aanvragen bij het UWV of bij de gemeente. Let goed op: de aanvraag kan maximaal tot 3 maanden nadat de medewerker in dienst is getreden ingediend worden.

Hoe hoog is het LKV?

Voor de oudere werknemers en de nieuwe werknemers met een arbeidsbeperking geldt dat u drie jaar lang maximaal € 6.000 per jaar kunt ontvangen. Per verloond uur is de tegemoetkoming € 3,05. Voor de herplaatste werknemers met een arbeidsbeperking geldt het LKV voor een periode van 1 jaar.

Voor de werknemers uit de doelgroep van de banenafspraak en scholings-belemmerden geldt dat u drie jaar lang maximaal € 2.000 per jaar kunt ontvangen. Per verloond uur geldt dan een tegemoetkoming van € 1,01.

Een rekenvoorbeeld uit de praktijk

Dankzij het LKV kan het financieel extra aantrekkelijk zijn om een medewerker uit een van de doelgroepen aan te nemen.

Een voorbeeld:

Een stichting is op zoek naar een fondsenwerver van april tot oktober voor 24 uur in de week. Een dame van 58 jaar solliciteert, gaat akkoord met het salarisaanbod en overlegt een doelgroepsverklaring LKV. Aan het einde van de periode noteert de stichting 624 verloonde uren. Uiterlijk 12 september van het volgende jaar krijgt de werkgever het loonkostenvoordeel uitgekeerd. Hierdoor had de stichting een totaal voordeel van € 1.903,20.

Het loonkostenvoordeel in uw organisatie?

Een adviseur van acconavm kan u meer vertellen over alle LKV-regelingen die voor 2018 gelden. Wij kunnen u ook helpen om uw salarisadministratie en HR-processen zo in te richten dat u zeker weet dat uw aanvraagproces goed verloopt.

Neem contact met ons op via onderstaand adviesformulier of stuur een mail naar maatschappelijkeorganisaties@acconavm.nl.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht