Evaluatie van de praktijk rondom ANBI’s en SBBI’s

Evaluatie ANBI's

Hoe staat het er voor met de ANBI’s in Nederland? Het Ministerie van Financiën heeft in januari 2017 een rapport uitgebracht onder de naam “Evaluatie van de praktijk rondom ANBI’s en SBBI’s”. In dit rapport wordt de uitvoering van de ANBI- en de SBBI-regeling door de Belastingdienst beschreven.

Cijfers en feiten

Het aantal ANBI’s is sinds 2008 fors gegroeid met 10.000 tot 43.000. In het jaar 2016 zijn van alle 4437 ANBI-aanvragen 1512 aanvragen (34,1%) afgewezen, 2241 aanvragen (50,5%) toegekend en 684 aanvragen (15,4%) ingetrokken. Het fiscale belang voor de schatkist van de giftenaftrek en de vrijstelling voor schenk- en erfbelasting bedraagt momenteel circa € 0,5 miljard per jaar. Het toezicht door de Belastingdienst is geconcentreerd in het ANBI-team, bestaande uit een relatief klein aantal medewerkers van in totaal ruim 40 fte. De totale uitvoeringskosten met betrekking tot ANBI’s voor de Belastingdienst bedragen ongeveer € 2,8 miljoen per jaar. De overheid stimuleert zelfregulering binnen de sector filantropie.

Whitepaper

Wij hebben de bevindingen uit het evaluatierapport voor u overzichtelijk in een whitepaper gezet. Met daarbij de conclusies en de beoordeling van de huidige wetgeving rondom de filantropische instellingen. U kunt de whitepaper kosteloos downloaden via onderstaande button.

Contact

Hebt u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via het adviesformulier. U kunt ook een e-mail sturen naar maatschappelijkeorganisaties@acconavm.nl. Wij helpen u graag verder.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Evaluatie van de praktijk rondom ANBIs en SBBIs whitepaper - juni 2017.pdf
  • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Voor een correcte verzending en juiste opvolging van onze whitepapers verwerken wij uw gegevens in ons CRM- en e-mailmarketingsysteem. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan de privacyverklaring van acconavm. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/privacy/. Het gebruik van de whitepaper is verbonden aan de voorwaarden uit onze disclaimer. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/disclaimer/.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht