Zzp’er en kleine mkb’er

Tips voor de zzp'er en kleine mkb'er

Zzp’er en kleine mkb’er

De zzp’er en kleine mkb’er kunnen in dit dossier interessante artikelen en tips vinden. Waar moet ik als (startende) zzp’er aan denken? Hoe kan ik gemakkelijk mijn administratie regelen?

Acconline
5 tips nu om straks vermogensbelasting te besparen
vermogensbelasting besparen Omdat het einde van het jaar alweer snel dichterbij komt, is dit hét moment om je fiscale koers te bepalen voor het komende jaar. Om je alvast op weg te helpen, geven we je 5 tips om belasting te besparen die wordt geheven over je privé vermogen.

Lees meer
De nieuwe Europese privacywet geldt óók voor zzp’ers, freelancers en kleine mkb’ers
Privacywet Voorkomen is beter dan genezen. Vooral als het een boete betreft die kan oplopen tot 20 miljoen euro. Het is daarom belangrijk om even te stil te staan bij de nieuwe Europese privacywet. Ofwel, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Vanaf 25 mei 2018 is deze nieuwe wet in de hele Europese Unie van toepassing. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) is dan niet meer van kracht.

Lees meer
Alsnog recht op zwangerschapsuitkering
zwangerschapsuitkering Eind 2016 is de zaak zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen in gang gezet, via een klachtenprocedure bij het Committee on the Elimination of Discrimination Against Woman (CEDAW). Eind juli 2017 heeft de Centrale Raad van Beroep ( hoogste gerechtelijke instantie in deze) een uitspraak gedaan inzake 3 zelfstandigen die in 2005 zijn bevallen en geen uitkering ontvingen van het UWV, terwijl deze wel was aangevraagd. En inderdaad zelfstandigen die tussen 2004-2008 zijn bevallen, hebben recht op een zwangerschapsuitkering, ook met terugwerkende kracht.

Lees meer
Wat maakt jou als ondernemer echt gelukkig?
Gelukkig Onlangs ben je vol energie gestart als zelfstandig ondernemer. Een spannende periode waarin veel dingen op je afkomen. Het is dan belangrijk om prioriteiten te stellen en aandacht te besteden aan dingen die er voor jou echt toe doen. Hoe? Dat vertel ik je graag.

Lees meer
Zo benut je de komkommertijd goed!
Komkommertijd Het is zomer! Dat betekent geen files, weinig interessant nieuws en mensen die op vakantie zijn. De meeste mensen doen het in de zomer even wat rustiger aan. De kans is groot dat het in jouw bedrijf ook een stuk rustiger is. Wij geven je tips om de komkommertijd goed te benutten.

Lees meer
Als zzp’er op vakantie
vakantie De vakantieperiode breekt weer aan. Heb je al bedacht waar je naar toe wilt? Lekker relaxen op een tropisch strand of genieten van bourgondisch Frankrijk? Mensen in loondienst ontvangen deze maand een extraatje; het vakantiegeld. Maar hoe zit dit als je zzp’er bent?

Lees meer
Terugvragen btw bij onbetaalde rekeningen
Terugvragen btw Als ondernemer moet je de btw die je aan klanten in rekening brengt afdragen in het tijdvak waarin je de factuur aan de klant uitreikt. Dit geldt ook als de klant het factuurbedrag nog niet heeft voldaan. Als later blijkt dat de klant de factuur niet betaalt, kan de btw door jou worden teruggevraagd.

Lees meer
Krijg je facturen tijdig betaald
facturen Uiteraard willen alle ondernemers graag dat hun facturen tijdig betaald worden. Helaas is de realiteit dat facturen regelmatig te laat voldaan worden. Je kunt dit beperken door een goede screening te maken van het betalingsgedrag en de financiële situatie van de (potentiële) klant.

Lees meer
Zo blijf je gezond als ondernemer!
gezond Als ondernemer ben je druk met je eigen onderneming. Letten op je gezondheid schiet er dan vaak bij in, terwijl dit toch erg belangrijk is. Wij geven je tips hoe je, zonder er teveel tijd aan kwijt te zijn, toch kunt letten op je gezondheid.

Lees meer
Let op je rittenregistratie
Rittenregistratie De KLPD maakt gebruik van camera’s met optische leesapparatuur om kentekens van auto’s te herkennen en vast te leggen. Dit systeem heet Automatic Number Plate Recognition (ANPR). Er is een uitspraak gedaan door de Hoge Raad over de rittenregistratie.

Lees meer
Hoe deed de zzp’er het afgelopen jaar?
zzp'er In 2016 is het aantal zzp’ers gegroeid met een 4% ten opzichte van het jaar ervoor. Vanaf juni is de groei wel iets afgevlakt. Het aantal parttime zzp’ers is nog meer gegroeid, namelijk met 5% ten opzichte van 2015. Voor het eerst is de meerderheid van de parttime starters vrouw. Wij hebben deze en meer interessante cijfers over zzp’ers van het afgelopen jaar op een rijtje gezet.

Lees meer
Controleer de WOZ-beschikking goed
WOZ beschikking Meestal ontvang je vanaf februari van je gemeente de nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ-waarde wordt jaarlijks door je gemeente vastgesteld. WOZ staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken. Het is belangrijk om de beschikking goed te controleren.

Lees meer
Calamiteitenplan
Calamiteitenplan Het is misschien niet het leukste onderwerp om over na te denken, maar als ondernemer ontkom je er niet aan: Wat gebeurt er met jouw bedrijf als jou iets overkomt? Je kunt hierbij denken aan ziekte, plotselinge uitval of overlijden.

Lees meer
Hoe bepaal ik mijn uurtarief?
Uurtarief Wanneer je als zzp’er aan de slag gaat, is een belangrijke vraag hoe je je uurtarief gaat bepalen. Je wilt niet te hoog inzetten, maar je wilt ook niet te weinig vragen. Wij geven tips om je uurtarief te bepalen.

Lees meer
Kom ik in aanmerking voor de kleineondernemersregeling?
kleineondernemersregeling Kleine ondernemers, waaronder zzp’ers, krijgen als btw-plichtige te maken met het verzorgen van de btw aangifte. Wanneer je als kleine ondernemer op jaarbasis minder dan € 1.883 aan btw afdraagt, kun je met de kleineondernemersregeling (2016 en 2017) vrijstelling krijgen voor de verrekening met de Belastingdienst.

Lees meer
E-facturatie Rijksoverheid
E-facturatie Vanaf 1 januari 2017 accepteert de Rijksoverheid alleen nog e-facturen van ondernemers. Deze wijziging kan gevolgen hebben voor de inrichting van jouw administratie als je goederen of diensten levert aan de Rijksoverheid.

Lees meer
Tips voor effectieve koude acquisitie
Koude acquisitie Koude acquisitie vinden veel ondernemers lastig. Toch kun je hiermee een aantal goede leads binnenhalen. Je moet alleen wel doorzetten en hier geldt: oefening baart kunst. Wij geven je 5 tips.

Lees meer
Zo voorkom je een burn-out
Burn out Iedere ondernemer ervaart wel eens momenten van stress. Dit is normaal en hoort bij het leven. Maar wanneer je voor een lange tijd teveel stress ervaart, kun je overspannen raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Hoe voorkom je een burn-out?

Lees meer
Werking DBA uitgesteld: wat betekent dat voor mij?
DBA Het kabinet heeft de werking van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) uitgesteld. Door onduidelijkheid over de opvolger van de VAR-verklaring is er veel onrust ontstaan onder opdrachtgevers en zzp’ers. Het is zelfs zo dat sommige bedrijven stoppen met het inhuren van zzp’ers, omdat ze bang zijn voor boetes van de Belastingdienst.

Lees meer
Kerstpakketten en de fiscale aspecten
Kerstpakketten Het is weer december, de feestdagen staan voor de deur. Uiteraard verwachten jouw werknemers een kerstpakket van de onderneming. Als ondernemer moet je goed opletten, want de kosten van de kerstpakketten kunnen hoger uitvallen dan je verwacht. Je krijgt namelijk te maken met de werkkostenregeling en de BUA-regeling.

Lees meer
Hoe zorg je ervoor dat crowdfunding succesvol wordt?
Crowdfunding Crowdfunding bestaat eigenlijk al heel lang. Echter, vanaf het moment dat er verschillende online platforms gekomen zijn waar ondernemers hun idee naar buiten brengen en geld kunnen inzamelen, heeft het een heel andere vorm aangenomen. Hoe kun jij zorgen dat jij geld inzamelt voor jouw project, product of bedrijf met crowdfunding? Lees de 4 tips.

Lees meer
Vier netwerktips voor zzp’ers
Netwerktips Netwerken is nuttig. Je kunt als zzp’er nieuwe klussen en opdrachtgevers binnenhalen. Haal je niet direct een opdracht binnen, dan kan netwerken toch nog positieve gevolgen hebben. Je hebt aan potentiële opdrachtgevers namelijk laten zien wie je bent en wat je te bieden hebt. Het kan maar zo zijn dat je een aantal maanden later alsnog gebeld wordt. Wij geven je vier tips waardoor je succesvol kunt netwerken.

Lees meer
Waar moet ik op letten bij de werkkostenregeling?
Werkkostenregeling Er zijn naast het loon allerlei andere kosten die voor het personeel gemaakt worden, zoals een bloemetje, een personeelsfeest, een telefoon, pennen, een laptop, reiskosten, scholing etc. De werkkostenregeling (WKR) heeft voor die kosten een heffingssysteem ontwikkeld.

Lees meer
Gebruikelijk loon voor startups
Gebruikelijk loon Het kabinet heeft in haar Belastingplan 2017 aangekondigd het startup-klimaat in Nederland te willen bevorderen. Hiervoor stelt het kabinet een budget van € 50 miljoen per jaar beschikbaar vanaf 2017.

Lees meer
Verkoop jezelf met een elevator pitch
Elevator Pitch Als zelfstandig ondernemer is het goed om je bedrijf te promoten bij prospects met een elevator pitch. Dit is een korte presentatie waarbij je jouw product, dienst of plan aan de man probeert te brengen. Je moet een helder en overtuigend verhaal hebben van hooguit een minuut. Dit kan best lastig zijn. Hoe pak je een elevator pitch aan?

Lees meer
Kies je voor een eenmanszaak of een bv?
besloten vennootschap Sinds 2012 is het eenvoudiger om direct een besloten vennootschap op te richten, maar is dit fiscaal wel het slimste idee? Een eenmanszaak opzetten heeft misschien wel meer fiscale voordelen, maar de mogelijkheden voor het afdekken van aansprakelijkheid en het veilig stellen van het eigen vermogen zijn wat beperkter.

Lees meer
Vijf valkuilen bij samenwerken
Valkuilen samenwerken Het komt vaak voor dat ondernemers samenwerkingen met elkaar aangaan. Meestal zijn de verwachtingen erg hoog, maar de resultaten kunnen nog wel eens tegenvallen. Hieronder vind je vijf valkuilen waardoor samenwerkingen vaak niet succesvol zijn. Doe er je voordeel mee!

Lees meer
Hoe vind je opdrachtgevers op LinkedIn?
LinkedIn Er zitten 4.000.000 Nederlanders op LinkedIn, waarvan 400.000 elke dag. LinkedIn wordt voornamelijk zakelijk gebruikt en is daarom een goede plek om nieuwe opdrachtgevers te vinden. Wij geven je tips om jou en je bedrijf via LinkedIn te profileren waardoor je sneller nieuwe opdrachtgevers vindt.

Lees meer
Je laten omscholen als zelfstandige?
omscholen Ben je zelfstandig ondernemer en wil je je laten omscholen? Dat kan, met mogelijkheden voor subsidie. Sinds kort is er namelijk de tijdelijke regeling subsidie scholing richting een kansberoep. Die subsidie is er niet alleen voor werkzoekenden, maar onder voorwaarden ook voor zelfstandigen.

Lees meer
Huurkosten aftrekbaar voor thuiswerkende zzp’er
Huurkosten aftrekbaar Zzp’ers mogen volgens een uitspraak van de Hoge Raad de volledige huur van hun woonhuis als fiscale aftrekpost opvoeren. Eerder wees het gerechtshof in Den Haag een claim van een bouwondernemer af, die de (huur)kosten als aftrekpost wilde opvoeren. Voorwaarde is wel dat minimaal 10% van het huurhuis zakelijk wordt gebruikt.

Lees meer
Loonheffingen en premies in de modelovereenkomst
Loonheffingen en premies in de modelovereenkomst Nu de VAR is vervallen, sluiten opdrachtgever en opdrachtnemer een modelovereenkomst af. Mag de opdrachtgever in deze overeenkomst een bepaling opnemen waardoor hij eventuele loonheffingen en premies op de opdrachtnemer kan verhalen?

Lees meer
Als zzp’er werken in teamverband
werken in teamverband Als zzp’er werk je vaak alleen. In bepaalde gevallen is de opdracht echter te groot om die zelfstandig uit te kunnen voeren. Samenwerken met andere zzp’ers biedt dan uitkomst. Maar wat zijn de voordelen, hoe vind je een geschikte partner en op welke wijze ga je samenwerken?

Lees meer
Zo krijg je opdrachten als zzp’er!
opdrachten zzp'er Je hebt je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en je hebt papieren ondertekend. Je bent officieel zzp’er! Maar nu begint het echte werk pas. Je start namelijk met je zoektocht naar opdrachten. Dit is vooral voor beginnende zzp’ers lastig. Wij geven je tips voor het vinden van opdrachten.

Lees meer
Sociale zekerheid voor zzp’ers
sociale zekerheid voor zzp'ers Als zzp’er is het belangrijk om eens na te denken over de sociale zekerheden waar je aanspraak op kunt maken. Zo heb je geen recht op bijvoorbeeld de Ziektewet, maar kun je wel gewoon gebruik maken van kinderbijslag en Algemene Ouderdomswet (AOW). Er zijn een aantal sociale zekerheden in het leven geroepen voor zelfstandigen.

Lees meer
Help, een spookfactuur!
spookfactuur Je denkt dat je een spookfactuur hebt ontvangen. Wat doe je dan? Spookfacturen zijn valse facturen die in de meeste gevallen niet van echte facturen te onderscheiden zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door woorden of logo’s die herkenbaar zijn. Een offerte kan vermomd zijn als factuur, maar je kunt ook een rekening krijgen voor niet-geleverde diensten.

Lees meer
Zzp’er en zwangerschap
zelfstandige en zwanger Ben je zwanger en heb je een eigen bedrijf? Dan kun je voor de periode rond de bevalling een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen: de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ).

Lees meer
Zo ga je zonder stress op vakantie
zonder stress op vakantie Niets is zo vervelend om met een gevoel van stress op vakantie te gaan. Je hebt het vaak nog erg druk met allerlei werkzaamheden voor je onderneming. Je vraagt je daarom af hoe je dit gaat doen als je een paar weken weg bent. Wij hebben 5 tips op een rij gezet, zodat je zonder stress je werk kunt achterlaten en kunt genieten van een welverdiende vakantie.

Lees meer
Financiering voor je onderneming
Financiering Bij het starten van een eigen onderneming heb je startkapitaal nodig. Na het oprichten van de onderneming wordt er in de eerste paar maanden waarschijnlijk nog niet veel winst gemaakt. Dit komt meestal doordat de klantenkring nog klein is en er weinig financiële middelen zijn. Vaak komen zelfstandigen moeilijker aan een krediet dan grotere ondernemingen, omdat banken niet weten of een startende onderneming een succes gaat worden. De overheid wil het makkelijker maken voor zelfstandigen om een financiering te verkrijgen.

Lees meer
De gevolgen van zwartwerken
e gevolgen van zwartwerken Zwartwerken gebeurt overal om ons heen in verschillende branches. Zwartwerken is het verkrijgen van inkomsten zonder de daarover verschuldigde belasting en premies te betalen. Het klinkt verleidelijk, maar zwartwerken is bij wet verboden en dus strafbaar. Het brengt veel risico’s met zich mee.

Lees meer
Hoe blijf je productief als je thuis werkt?
productief thuiswerken Veel zzp’ers en freelancers werken vanuit huis. Voor sommigen van hen is thuiswerken wennen, omdat de grens tussen werk en privé vervaagt. Thuiswerken vergt planning en discipline. We hebben tips voor je die kunnen helpen om productief te blijven.

Lees meer
Energiezuinig investeren in 2016
energiezuinig investeren Wat is investeren? ‘Investeren’ betekent dat je bedrijfsmiddelen (bijvoorbeeld machines of een gebouw) aanschaft die je meerdere jaren gaat gebruiken voor je onderneming. De Belastingdienst legt dit uit als ‘een aanschaf of voortbrenging die tenminste € 450,- bedraagt en meerdere jaren dienstbaar is aan de onderneming’.

Lees meer
Wanneer verstuur je een creditfactuur?
Creditfactuur Het kan zijn dat je iets in rekening hebt gebracht, dat later verrekend moet worden. Bijvoorbeeld doordat jouw dienstverlening (gedeeltelijk) niet heeft plaatsgevonden. In dat geval verstuur je een creditfactuur naar je klant.

Lees meer
Het belang van je ondernemingsplan
Ondernemingsplan Hoe start je als zelfstandig ondernemer? Vanuit een gevoel, je expertise, een idee, ervaring of uit noodzaak? In principe maakt het niet veel uit. Als ondernemer ben je niet bang om risico’s te nemen en wil je je doelen nastreven. Het ondernemingsplan is een hulpmiddel om het strategisch plan uit te voeren en koers te houden.

Lees meer
Rentemiddeling
Rentemiddeling Door het monetaire beleid van de ECB zijn de belangrijkste rentetarieven de laatste jaren fors gedaald. De rente is nu zelfs historisch laag. Dit is gunstig voor mensen die een financiering nodig hebben, bijvoorbeeld om een woning te kopen. Voor mensen die enkele jaren geleden een hypotheek hebben afgesloten en hierbij een langere looptijd met een relatief hoog rentetarief hebben gekozen, zijn de druiven zuur. Zij profiteren niet van de lagere tarieven.

Lees meer
Slim gebruik van de auto in 2016
gebruik van de auto Wil je dit jaar een nieuwe auto kopen? Of heb je een auto van de zaak, die je ook privé gebruikt, waarvoor je een kilometeradministratie bijhoudt vanwege de bijtelling? Wij geven je interessante tips voor slim gebruik van de auto in 2016.

Lees meer
Digitaal factureren levert een kostenbesparing op
Steeds meer bedrijven stappen over op digitale facturering. Dat scheelt niet alleen een hoop tijd, het levert ook nog een kostenbesparing op. Hoeveel van jouw klanten of opdrachtgevers willen nog facturen via de post ontvangen?

Lees meer
Welkom Berichtenbox
berichtenbox belastingdienst Vaarwel blauwe envelop De Belastingdienst stuurt steeds meer post digitaal naar uw Berichtenbox. De Wet elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst is op 1 november 2015 in werking getreden. De Berichtenbox moet u zelf activeren.

Lees meer
Digitaal factureren, iets voor u?
4 redenen om uw facturen digitaal te versturen Steeds meer ondernemers ontdekken de voordelen van online ondernemen. Onderdeel daarvan is digitaal factureren. Toch worden er jaarlijks nog vele facturen per post verzonden. Wat zijn de voordelen van digitaal factureren?

Lees meer
“Zodra ik cijfers zag, haakte ik af”
Ondernemen met een beetje hulp De 19 jaar jonge Kristy Blom uit Vaals is ondanks haar jonge leeftijd al een jaar zelfstandig onderneemster en dat bevalt haar prima. ‘‘Ik zou echt niet meer voor een baas kunnen werken’’, zegt de eigenaresse van The Healthy Nuts Store. Bij het ondernemen komt meer kijken dan alleen noten verkopen. Daarom is ze erg blij dat ze op het gebied van administratie hulp krijgt van haar accountant.

Lees meer
Welke kosten zijn aftrekbaar?
Over werkkleding, zakenlunches en aktetassen Om je bedrijf op te zetten en draaiende te houden moet je kosten maken. Deze kosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van de winst, waardoor je minder omzetbelasting hoeft te betalen. Zo heb je vast wel eens in de wandelgangen gehoord dat je werkkleding van de belasting af mag trekken. Maar betekent dat dat je dat leuke zakelijke colbertje daar ook onder weg kunt schrijven?

Lees meer
Van VAR naar voorbeeldovereenkomst
Een overzicht van de recente veranderingen De VAR verdwijnt: per 1 april 2016 wordt de oude regeling vervangen door de nieuwe wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (dba). Wat betekent dit voor jou als zzp’er? De veranderingen op een rijtje.

Lees meer
Hoe maak ik een factuur?
Je bent net voor jezelf begonnen en het is zo ver: je mag je eerste factuur versturen! Dat is een van de mooiste momenten die je als starter mee gaat maken. Maar wat moet je eigenlijk op zo’n factuur zetten en hoe zorg je dat hij er netjes en verzorgd uitziet?

Lees meer
Een auto van de zaak of je kilometers declareren?
Acconline-auto-van-de-zaak2 Een auto van de zaak, is dat nu echt zo voordelig als dat ze zeggen? “Dat hangt helemaal af van de auto én je situatie,” zegt Gerrit de Boer, MKB-adviseur bij acconavm. De belangrijkste vraag die je je als ondernemer moet stellen, is hoeveel je gebruik maakt van je auto.

Lees meer
Financiële risico’s vermijden voor zzp’ers
5 vragen en antwoorden Je wilt als zelfstandige doen wat je leuk vindt, zonder je zorgen te hoeven maken over financiën. Maar als ondernemer moet je nu eenmaal zelf je pensioen en verzekeringen regelen. Hoe dek je zoveel mogelijk financiële risico’s af? Pensioenspecialist Floris Baretta van Accon avm beantwoordt vragen over het vermijden van financiële risico’s.

Lees meer
8 tips om niet teveel belasting te betalen
Van MKB-adviseur Gerrit de Boer Belasting betalen we allemaal, maar de hoogte hiervan is afhankelijk van een hoop factoren. ‘‘Er zijn nog steeds ondernemers die te veel betalen’’, vertelt Gerrit de Boer, teamleider van het MKB advies bij acconavm. Met zijn tips voorkom je dat je onnodig belasting betaalt.

Lees meer
5 kleine regelingen voor zzp’ers
Als zelfstandig ondernemer kun je gebruikmaken van allerlei fiscale voordelen en regelingen. Naast de bekende startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek zijn er nog kleinere, meer specifieke fiscale mogelijkheden. We zetten er 5 voor je op een rijtje.

Lees meer
5 besparingstips voor zzp’ers
Geld besparen, wie wil dat nou niet? Voor zelfstandig ondernemers zijn er veel manieren om dit te doen, maar deze worden niet allemaal benut. Bouchra Ouardighi-Dian van advies- en accountantsorganisatie acconavm staat al 10 jaar klaar voor zzp’ers. Zij weet precies waar je als zelfstandige op moet letten om zo veel mogelijk geld op je eigen bankrekening te houden.

Lees meer
4 vragen over geld lenen via crowdfunding
Expert Peter Wolfsen geeft toelichting Wanneer je geld nodig hebt voor je bedrijf, zijn er verschillende opties om hieraan te komen. Je kunt naar een bank stappen, microfinanciering aanvragen, angel investors zoeken of crowdfunden. Als je kiest voor crowdfunding zijn er verschillende tegenprestaties die je aan jouw inleggers kunt bieden. Zoals bijvoorbeeld het geld als een lening te beschouwen en de investeerders een aantrekkelijke rente te bieden.

Lees meer
Btw terugvragen als een klant niet betaalt
Dit zijn de regels Wat moet je doen als een klant de rekeningen niet of maar gedeeltelijk betaalt? Ondertussen heb je waarschijnlijk de btw die in de factuur was berekend al afgedragen aan de Belastingdienst. Heel vervelend, maar er is goed nieuws: je kunt deze omzetbelasting terugvragen.

Lees meer
Vervanging VAR uitgesteld
VAR heeft langere voorbereidingstijd nodig De afschaffing van de Verklaring Arbeidsrelatie VAR is nogmaals uitgesteld, zo heeft staatssecretaris Wiebes onlangs besloten. De Belastingdienst heeft een begin gemaakt met het al dan niet goedkeuren van voorbeeldovereenkomsten. Er is echter langere voorbereidingstijd nodig voor goede implementatie.

Lees meer
‘Thuiswerken’ heeft zo zijn belastingvoordelen
Acconline-thuiswerken Een van de vragen die een startende ondernemer zich moet stellen is: waar ga ik mijn kantoor vestigen? Ga ik op zoek naar een aparte ruimte waar bijvoorbeeld meerdere ondernemers zitten, of ga ik vanuit huis werken? “Een kantoor aan huis kan je heel wat belastingvoordelen opleveren,” zegt Ida Hoekstra, manager belastingadvies bij acconavm. “Het is dus iets om goed over na te denken.”

Lees meer
Investeringsplannen in Brabant met subsidie KvK
financiering retail Hebt u investeringsplannen in Brabant? De Kamer van Koophandel in Brabant biedt ondernemers die willen groeien met hun onderneming, de mogelijkheid om de kosten van de financieringsaanvraag te verlagen. Dit doen zij door een subsidie te verstrekken op de kosten van de financieringsaanvraag. Maar liefst 50% van de advieskosten wordt vergoed, met een maximum vergoeding ter hoogte van € 2.500,-.

Lees meer
Tijd investeren in je onderneming en privéleven
Acconline-tijd-investeren2 Beginnende en kleine ondernemers zijn vrijwel constant bezig met hun bedrijf. Zorgen dat alles goed loopt, contacten onderhouden met de klant en leveranciers en zorgen dat de deadlines gehaald worden. En dan is er ook nog de administratie. Hoe zit het met betalingen, de BTW en inkomstenbelasting aan het eind van het jaar?

Lees meer
Alternatief vermogen Box 3
Box 3 werd in de opstartfase ook wel Feestbox genoemd. Door vermogen te belasten op een forfaitair rendement in plaats van een werkelijk rendement leek het een fiscaal gunstige vorm. De tijd heeft dit echter achterhaald. De rendementen op vermogen daalden, maar de vermogensrendementsheffing bleef forfaitair, waardoor Box 3 vermogen nu een ‘dure aangelegenheid’ is geworden.

Lees meer
Innovatie faciliteiten
Innovatie wordt door de overheid gestimuleerd door fiscale faciliteiten onder andere via de innovatiebox. Met de innovatiebox krijgt u toegang tot een lager tarief aan vennootschapsbelasting.

Lees meer
Veranderingen bij schenken
Vanaf 1 januari 2017 verandert er het een en ander met betrekking tot schenken. De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning wordt verruimd, waardoor een bedrag van € 100.000 eenmalig vrij van schenkbelasting kan worden geschonken voor de eigen woning.

Lees meer
Waar je aan moet denken als je als zzp’er begint
AcconLine-zzp'er Je hebt je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, je hebt een btw-nummer gekregen en ook je VAR-verklaring is onderweg. Je kunt dus aan de gang als zzp’er. Maar hoe zit het met je administratie, de belastingdienst en aftrekposten? Gerrit de Boer, Mkb-adviseur bij acconavm , geeft tips voor startende ondernemers.

Lees meer
Hypotheek: Oversluiten of rente middelen?
rentemiddeling De hypotheekrente is laag, heel laag. Kenners zeggen dat de rentebodem nu echt is bereikt. Veel eigenwoningbezitters overwegen hun hypotheek over te sluiten om te kunnen profiteren van de lage rente. Als u wilt profiteren van een lagere hypotheekrente kunt u wachten tot uw bank het (zeldzame) initiatief neemt dit mogelijk te maken, maar u kunt ook zelf actief een lagere rente nastreven. acconavm helpt.

Lees meer
Wat is er nodig om de bv te ontbinden?
stoppen met bv De bv als ballast Ooit hebt u een bv opgericht. Waarschijnlijk om daar uw onderneming in te drijven, maar het kan ook om andere redenen zijn geweest. Inmiddels drijft u de onderneming niet meer en vraagt u zich af wat het nut van de bv voor u is. U overweegt de bv te ontbinden. Wat zijn aandachtspunten?

Lees meer
Btw-vrijstelling alternatieve beroepsgroepen leeft!
btw-vrijstelling chiropractor In mei 2015 heeft de Rechtbank een uitspraak gedaan waaruit blijkt dat de chiropractor ook na 1 januari 2013 onder voorwaarden vrijgesteld is van btw. De Belastingdienst publiceerde op internet over de toepassing van de medische vrijstelling door chiropractoren en andere beroepsgroepen. Aan osteopaten heeft de Belastingdienst vaststellingsovereenkomsten verstuurd voor het aanhouden van bezwaren.

Lees meer
Het DGA salaris in 2016
Salaris dga Prinsjesdag 2015 heeft de nodige wijzigingen aangekondigd in de heffing van inkomstenbelasting. Deze hebben tot gevolg dat u, als DGA (directeur-grootaandeelhouder), na moet gaan denken over het salaris dat u uit de bv ontvangt.

Lees meer
De begroting
3e kwartaal De begroting: uw plan voor komend jaar Het derde kwartaal is alweer afgesloten, nog een paar maanden en 2015 is voorbij. Het is tijd om de begroting 2016 op te stellen. Wat zijn uw ambities en wat gaat u volgend jaar allemaal doen? Hebt u hierover al nagedacht?

Lees meer<< terug naar overzicht