Tips voor ontspannen ondernemen

Mogen wij de warme kraan voor u aanzetten? Graag geven wij u tips voor ontspannen ondernemen! Er kwam al een ijskoude douche, begin dit jaar, voor ondernemers die (excessief?) lenen van de bv en dit werd zeer recent gevolgd door een voorstel tot een radicale wijziging van box 3. Met onderstaande tips ziet u welke relevante ontwikkelingen er in 2019 nog meer spelen. We maken graag de vertaalslag wat dit in uw specifieke situatie betekent en welke keuzes u kunt maken.

 

Belastingheffing box 3: per 2022 radicaal gewijzigd
Box 3 verandert vanaf 2022. Dit betekent dat u met alleen spaargeld tot ongeveer 440.000 euro geen belasting betaalt. Dat is nog eens een warm bad. Maar hoe zit het als u naast spaargeld bijvoorbeeld ook schulden heeft, zoals schenkingen op papier aan uw kinderen? Dan wordt helaas de koude kraan opengedraaid.

Lees meer
Excessief lenen: een koude maatregel
Waarschijnlijk wordt per 1 januari 2022 (excessief) lenen van de eigen bv ontmoedigd. Dit is de zogenoemde rekening-courantmaatregel. Bij schulden van meer dan 500.000 euro wordt dit meerdere als box 2-inkomen aangemerkt. Dit betekent een acute heffing van 26,9 procent. Geen ‘warme’ en opbeurende maatregel, helaas.

Lees meer
Zonneparken op uw grond? Laat u adviseren
Ook dit jaar én komend jaar zet het kabinet in op een groener belastingstelsel. Zonneparken dragen daaraan bij. Overweegt u om met uw landbouwgrond hieraan deel te nemen? Zet dan de financiële voordelen af tegen de fiscale en bedrijfseconomische nadelen en laat u adviseren.

Lees meer
Denk na over verkoop, ook al wilt u dat nog niet
Wellicht denkt u nog helemaal niet na over de eventuele verkoop van uw onderneming. U heeft plezier in uw werk en wilt nog járen door. Toch is het verstandig om er nu alvast over na te denken. Zodat u na uw toekomstige verkoop mag rekenen op een warm bad.

Lees meer
Inschrijven bij het UBO-register: hoe werkt het?
Vanaf 2020 zijn ondernemers verplicht om hun eigenaren of belanghebbenden in te schrijven in het UBO-register. Het register moet zaken als fraude, witwassen, financieren van terrorisme en belastingontduiking tegengaan.

Lees meer<< terug naar overzicht