http://accountant

Eindejaarstips 2016

Belastingtips voor het einde van het jaar

Eindejaarstips 2016

Met de fiscale eindejaarstips 2016 van acconavm weet u precies wat u nog dit jaar kunt doen om fiscaal slim te ondernemen en ook waarmee u beter nog even kunt wachten.
We hebben voor u een top 10 aan tips samengesteld.  De meest belangrijke tips voor dit moment. Klaar voor de eindsprint?Tips voor jaarrekening

Het Belastingplan 2017 is inmiddels goedgekeurd door de Tweede Kamer. Nu is de beurt aan de Eerste Kamer. Er kunnen nog wijzigingen plaatsvinden. De eindejaarstips verschijnen allemaal in dit kennisdossier. Hier kunt u de complete pdf met alle Eindejaarstips 2016 downloaden.

Aangezien iedere situatie anders is, ook die van uw onderneming, raden we u van harte aan met één van onze belastingadviseurs contact op te nemen. Daarnaast trakteren wij u dit jaar ook op enkele eindejaarstips van onze collega-adviseurs op het gebied van juridische zaken, vermogens- en inkomensplanning, werkgeversservice, corporate finance en accountancy. Wij geven u graag ook in 2017: Ruimte voor Ondernemen.

 

Bespaar op heffing in box 3
In het Belastingplan 2017 zijn de plannen voor box 3 aangekondigd. Vooral grote vermogens zullen nog meer belasting gaan betalen in box 3, terwijl de spaarrente nog steeds daalt. U kunt besparen op de heffing in box 3 door het vermogen (al dan niet tijdelijk) onder te brengen in box 1 of box 2. Hier vindt u de pdf met de Eindejaarstips 2016.

Lees meer
Pensioen: onderneem actie voor 1 januari 2017
Pensioen [Bijgewerkt op 20-12-2016]  Op 20 december 2016 heeft de Eerste Kamer niet gestemd over dit wetsvoorstel. Ingang per 1 januari 2017 is niet mogelijk. Met ingang van 2017 is het niet langer mogelijk om als dga pensioen in eigen beheer op te bouwen. Vóór 2017 moet daarom de pensioenopbouw worden beëindigd. De pensioenregeling van de dga die dit nalaat, zal in 2017 als onzuiver worden beschouwd, met 72% loonheffing als gevolg. Daarnaast is het van belang om voor 2017 een beslissing

Lees meer
Bijtelling privégebruik auto – Schaf nog dit jaar een hybride auto aan!
Schaf dit jaar nog een hybride auto aan. De overheid heeft een omslag gemaakt in het beleid met betrekking tot zeer zuinig rijden. Zo valt de Plug-in hybride buiten het beleid en neemt de fiscale stimulering voor deze auto’s af. Volgens het kabinet is het beleid ingehaald door de techniek. Het aantal kilometers dat de auto’s elektrisch zouden rijden, valt namelijk erg tegen. Vanaf 2017 geldt het algemene bijtellingspercentage van 22% voor nieuwe hybride auto’s. Hier vindt u de pdf

Lees meer
Vrijstelling schenkbelasting bij schenking tbv eigen woning
Schenkingsvrijstelling Met ingang van 2017 wordt wederom de vrijstelling van € 100.000 voor schenkingen met betrekking tot een eigen woning ingevoerd. De vrijstelling zal nu structureel gaan gelden voor begiftigden tussen de 18 en 40 jaar. Het motief van de regeling is een bijdrage leveren aan de reductie van eigenwoningschulden en de langetermijnbalansen van huishoudens aanpakken. Hier vindt u de pdf met de Eindejaarstips 2016.

Lees meer
Hypotheek eigen woning bij familielid: meldingsplicht en aflossingsplicht
Meldingsplicht Hebt u na 1 januari 2013 een geldlening afgesloten ten behoeve van de eigen woning bij een familielid of uw bv, en is er sprake van een verplichte aflossing? Dan dient u deze geldlening tijdig bij de Belastingdienst te melden. Zonder deze tijdige melding hebt u namelijk geen recht op hypotheekrenteaftrek. Hier vindt u de pdf met de Eindejaarstips 2016.

Lees meer
Benut uw vrije ruimte in de werkkostenregeling optimaal
Vanaf 1 januari 2015 past u verplicht de werkkostenregeling toe. Binnen de werkkostenregeling zijn aangewezen vergoedingen en verstrekkingen niet belast tot 1,2%. Dit percentage wordt berekend over de totale fiscale loonsom (de vrije ruimte). Komt u boven het bedrag van de vrije ruimte? Dan betaalt u als werkgever 80% belasting over de overschrijding. In veel gevallen een dure aangelegenheid. Hier vindt u de pdf met de Eindejaarstips 2016.

Lees meer
Rentemiddeling hypotheekrente
Indien u jaren geleden een hypotheek hebt afgesloten, is de bijbehorende hypotheekrente waarschijnlijk hoger dan de actuele rente. Naast het oversluiten van de hypotheek, is er nog een andere mogelijkheid om te profiteren van de lage hypotheekrente: rentemiddeling. Hier vindt u de pdf met de Eindejaarstips 2016.

Lees meer
Verbreken fiscale eenheid vennootschapsbelasting
Door een fiscale eenheid vennootschapsbelasting te verbreken, wordt elke bv weer zelfstandig belastingplichtig. Hiermee kunt u profiteren van het tariefopstapje van 20% bij winsten tot € 200.000 (in plaats van 25% vanaf € 200.000). Hier vindt u de pdf met de Eindejaarstips 2016.

Lees meer
Optimaliseren salaris van de directeur grootaandeelhouder
Ieder jaar worden de belastingschijven in de inkomstenbelasting aangepast. In 2017 worden deze alleen geïndexeerd. Er zijn geen grote wijzigingen. Ook zonder grote wijzigingen is het altijd goed om na te denken over een zo optimaal mogelijk salaris voor de directeur-grootaandeelhouder (dga). Hier vindt u de pdf met de Eindejaarstips 2016.

Lees meer
Overige eindejaarstips 2016
Onze belangrijkste eindejaarstips 2016 verdienen een plek in de top 10, maar neem ook onze overige tips ter harte. Ze kunnen u aanzienlijk belastingvoordeel opleveren.

Lees meer<< terug naar overzicht
Naar Belastingadvies