http://financieringsruimte
Akkerbouwer Andries Jensma met de terugblik op Prinsjesdag 2018

Zoete uitkomsten voor akkerbouwer Andries Jensma

Vóór Prinsjesdag sprak akkerbouwer Andries Jensma zijn verwachtingen uit. De vooraf aangekondigde maatregelen beloofde hem veel ‘zoets’. In hoeverre zijn deze verwachtingen uitgekomen? En wat betekent dit voor zijn onderneming? 

Andries hoopte op meer duidelijkheid over de vennootschapsbelasting, energiebelasting en de belasting op vermogen. Deze belastingen hebben namelijk invloed op Andries’ investeringsruimte voor duurzame plannen, zoals duurzaam bodemgebruik. Andries zet zich namelijk graag in voor de landbouwvisie van Carola Schouten.

Mooie compensatie

Andries: “Het mooiste nieuws is de verlaging van de vennootschapsbelasting. Als we een goed jaar krijgen, compenseert dit de tegenvallende oogst door de droogte. Wie weet blijft er dan nog investeringsruimte over.”

Cadeautje

“Ik vreesde toch wel voor de verhoging van de energiebelasting. Wij werken op verschillende locaties, waarvoor we vaak in het hoogste belastingtarief vallen. Goed om te horen dat alleen de belasting op gas omhoog gaat, terwijl het tarief voor elektriciteit daalt. Dat is een meevaller! Van beide hebben wij wat nodig, maar in verhouding verbruiken we meer elektriciteit dan gas. Ik verwacht dus dat we onder de streep gunstiger uit zijn.”

Goed geregeld

“Ook was ik benieuwd of het kabinet zou gaan sleutelen aan de belasting op vermogen. Zoals ik het nu lees, is het verstandig om vermogen in de bv op te bouwen. Gelukkig hebben we dat al goed voor elkaar. Daar zijn we blij om, zeker nu ook de zelfstandigenaftrek en investeringsaftrek worden afgebouwd.”

Vooruitkijken

“Al met al ben ik overwegend positief over de Miljoenennota 2019. Zeker de belastingverlaging op elektriciteit is een mooi cadeautje. Ook kijk ik alvast vooruit, met name op de landbouwvisie van Schouten. Mooi dat die visie er is, maar uiteindelijk bepalen beleidsplannen of dit haalbaar is. De nieuwe subsidiemogelijkheden voor duurzame plannen is maar een klein aspect van deze visie.”

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht