http://Varkensstal

Zo zorgt u voor voldoende liquiditeitsruimte in uw varkenshouderij

liquiditeitsruimte varkenshouderij

De varkensmarkt staat zwaar onder druk. Mede door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland en de coronapandemie verloopt de afzet van varkensvlees moeilijk. Volle vrieshuizen drukken op de markt. Er is een overvloed aan vlees. De varkensprijzen zijn flink gekelderd, maar de hoge voerkosten blijven. Dit alles zal ongetwijfeld voelbaar zijn in uw bedrijf. Hoe zorgt u onder deze omstandigheden toch voor voldoende liquiditeitsruimte? Ik leg het u graag uit.

Het belang van liquiditeitsruimte

Een gezond bedrijf heeft voldoende liquiditeitsruimte, oftewel voldoende liquide middelen. Op korte termijn is dat belangrijk om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Op lange termijn is het nodig om prijsdalen, zoals nu in de varkenshouderij, op te kunnen vangen. Door de genoemde omstandigheden is de kans groot dat de liquiditeitsruimte die u de afgelopen jaren hebt opgebouwd, snel krimpt.

Tekort in liquiditeitsruimte

Om een prijsdal op te vangen, is het dus wenselijk om wat liquiditeitsruimte te hebben: 250 euro per gemiddeld aanwezige zeug en 30 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Op korte termijn zijn de vooruitzichten voor de varkensmarkt nog niet positief. Wanneer de huidige prijsniveaus aanhouden, zal er een tekort ontstaan op de voerwinst. Er wordt een tekort verwacht van 200 euro per gemiddeld aanwezige zeug en 20 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken voor het komende half jaar. Hoe vangt u dit op?

Inzicht in uw liquiditeit

Inzicht in uw liquiditeitsveranderingen van de afgelopen periodes is van belang. Hiermee kunt u namelijk tijdig bijsturen. Hoe krijgt u dit inzicht? Allereerst is het belangrijk om te weten hoeveel liquide middelen er direct beschikbaar zijn. Denk hierbij aan positieve banksaldi, spaargelden en rekening-courant limieten. Daarnaast moeten de betalingstermijnen van uw leveranciers inzichtelijk zijn. Benut u deze optimaal? Dit biedt namelijk ook liquiditeitsruimte.

Voorlopige aanslagen

Een andere manier om uw liquiditeit uit te breiden is door uw voorlopige aanslagen te controleren. Mogelijk zijn u voor 2021 al voorlopige aanslagen opgelegd voor uw inkomsten- en vennootschapsbelasting. Door lagere vlees-/biggenprijzen en hoge voerprijzen kan het zijn dat deze aanslagen niet meer kloppen. Het is dan wellicht mogelijk om een deel van de aanslag terug te vragen.

Liquiditeitsprognose

Verder adviseer ik om een liquiditeitsprognose op te stellen. Hiermee krijgt u antwoord op de vraag of en wanneer er daadwerkelijk een tekort ontstaat in uw bedrijf. En krijgt u zicht op hoe groot dit eventuele tekort wordt. Twee inzichten die essentieel zijn als u een oplossing wilt vinden met uw financier(s). Ik adviseer u: wacht niet te lang met het in beeld brengen van uw liquiditeit en zoek tijdig contact met uw financier(s). Wellicht kan hij u uit de brand helpen. Zo voorkomt u mogelijk hoge kosten van overstanden op de rekening-courant en/of onnodige aanmaningen.

Neem contact op

Wilt u meer inzicht in uw liquiditeit? Neem dan contact op met uw acconavm bedrijfskundig adviseur. Dan stellen we de liquiditeitsprognose samen met u op. Zo kunt u tijdig anticiperen op de toekomst.

Wilt u meer weten over uw liquiditeit? De adviseurs van acconavm staan voor u klaar. Samen brengen we u en uw onderneming verder. Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Iris Philipsen
Iris Philipsen (Bedrijfskundig Adviseur)
Mestboekhoudingen, begrotingen, Gecombineerde Opgaven, subsidieaanvragen: dat kunt u met een gerust hart overlaten aan Iris Philipsen. Vanuit haar standplaats in Venlo ondersteunt ze voornamelijk ondernemers in de intensieve veehouderij. Haar focus? Klanten verder helpen, zodat zij nieuwe perspectieven ontdekken voor de toekomst.


<< terug naar overzicht