http://Melkvee%20header%20Holstein

Zo kunt u besparen met de SDE++ subsidie

SDE++-subsidie

Gaat u investeren in zonnepanelen of andere CO₂-besparende technieken? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). U hebt van 28 juni t/m 6 oktober de kans om deze aan te vragen. Ik vertel u alles over de voordelen, voorwaarden en aandachtspunten van de SDE++.

Voordelen SDE++

Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Het doel is dat de CO₂-uitstoot van Nederland in 2030 met 49 procent is teruggebracht ten opzichte van 1990. En in 2050 zelfs met 95 procent. De SDE-regeling stimuleert ondernemers om daaraan bij te dragen.

De SDE-subsidie is een exploitatiesubsidie. Dat wil zeggen dat u subsidie kunt ontvangen tijdens de exploitatieperiode van uw project. Een voorbeeld: de SDE-subsidie op zonnepanelen heeft een looptijd van vijftien jaar. Hiermee bent u vijftien jaar lang verzekerd van een inkomen voor het opwekken van zonnestroom. Een goede basis om uw zonneproject te financieren.

Voor zonnepanelen met een vermogen kleiner dan 1 MWp, geldt een SDE-subsidie van maximaal 0,0705 euro per kWh. Zo kunt u uw project in tien jaar terugverdienen terwijl de SDE-subsidie nog vijf jaar doorloopt. Uw financiële voordeel is groter als u de opgewekte elektriciteit direct zelf gebruikt.

Nog meer financieel voordeel

Naast deze subsidie ontvangt u een vergoeding voor de levering van zonnestroom aan het net óf bespaart u op inkoop als u de zonnestroom zelf gebruikt. Dit wordt meegenomen in een correctiebedrag op de SDE-subsidie. Dat bedrag wordt bepaald door de marktwaarde van duurzame energie.

Nieuw in de SDE++ is dat de waarde van de Garantie van Oorsprong (GvO) bij windenergie en zonnestroom onderdeel is van het correctiebedrag. Eén GvO staat voor 1.000 kWh elektriciteit die u hebt teruggeleverd aan het net. U kunt uw GvO’s ook verkopen. De marktwaarde van duurzame energie en GvO’s verandert sterk. Hierdoor verandert ook het correctiebedrag en de SDE-subsidie op uw project.

Algemene voorwaarden

Er geldt een aantal voorwaarden voor alle SDE++-categorieën. Namelijk:

  • De SDE++-subsidie is bedoeld voor (toekomstige) producenten van hernieuwbare energie of gebruikers van CO₂-reducerende technieken.
  • Per categorie maximaal één aanvraag.
  • Bij meerdere categorieën is een haalbaarheidsstudie met exploitatieberekening verplicht.
  • Uw aanvraag vereist meestal een of meerdere vergunningen. Welke exact van toepassing zijn, verschilt per categorie.
  • Bij de aanvraag bent u verplicht om een verklaring van de draagkracht van het gebouw mee te sturen.
  • Het bedrag waarvoor u subsidie aanvraagt (zogenaamde fasebedrag) kan variëren. Het mag niet hoger zijn dan het maximum van de betreffende fase én het maximumbasisbedrag van de betreffende technologie.
  • Gebruikt u de SDE++-subsidie, dan kunt u geen gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en/of de Energie-investeringsaftrek (EIA).
  • Bent u niet de eigenaar van de beoogde projectlocatie? Dan hebt u toestemming nodig van de eigenaar om realisatie en exploitatie mogelijk te maken.

Waar u nog meer op kunt letten

Voor SDE-subsidie hebt u ook een grootverbruikersaansluiting nodig. Voor uw project moet de netbeheerder vaak een netverzwaring aanleggen. De kosten hiervoor kunnen al gauw oplopen tot 50.000 euro of zelfs hoger. U moet bij de aanvraag ook verplicht een transportindicatie van de netbeheerder meesturen, waaruit blijkt dat de transportcapaciteit van uw project beschikbaar is voor de locatie waarvoor u de subsidie aanvraagt.

Voeg de juiste bijlagen toe

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij de subsidieaanvraag. Met uw aanvraag stuurt u verschillende bijlagen mee. Naast de transportindicatie, hebt u ook de benodigde vergunningen nodig. Houd deze dan ook bij de hand bij het invullen van uw aanvraag. Uw acconavm adviseur kijkt graag met u welke documenten nodig zijn voor een succesvolle subsidieaanvraag. Na de beschikking is het namelijk bijna niet mogelijk om de subsidie nog te wijzigen.

Vraag uw SDE-subsidie aan

Ongeveer twee weken voor de openstelling van de subsidie, gaat het aanvraagloket open. U kunt dan alvast uw SDE++-aanvraag in concept klaarzetten.

Wilt u investeren in zonnepanelen met een kleinverbruikersaansluiting? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van de salderingsregeling, de Energie-investeringsaftrek (EIA), en/of de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). U kunt deze (vaak) kleinere installaties in vier jaar terugverdienen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact op met uw adviseur of maak gebruik van onderstaand contactformulier. Samen kijken we welke regeling voor u interessant is. En helpen we u om de slaagkans van uw subsidieaanvraag te vergroten.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lourens Minnema
Lourens Minnema (Bedrijfskundig Adviseur)
Opgegroeid op een melkveebedrijf, een studieachtergrond in dier- en veehouderij én ambitie om veel te leren. Dat is Lourens Minnema, Bedrijfskundig Adviseur op het kantoor in Dokkum. Enthousiast gaat hij aan de slag met prognoses, begrotingen, de Gecombineerde Opgave en vraagstukken over subsidies, mest en mineralen. Met volop betrokkenheid helpt hij melkveehouders en akkerbouwers in de regio graag verder.


<< terug naar overzicht