Zet uw grond in als ecologisch aandachtsgebied: nieuwe kansen in 2019

ecologisch aandachtsgebied

Hebt u als landbouwer meer dan 15 hectare bouwland? Dan moet 5 procent hiervan ecologisch aandachtsgebied (EA) bevatten. Bij vanggewassen met een weegfactor anders dan 1 verandert het percentage. U levert zo een bijdrage aan landschapsvergroening. Er zijn verschillende mogelijkheden om te voldoen aan deze eis. In 2019 zijn er drie nieuwe opties bijgekomen. Deze lichten we graag voor u uit.

Hoe u voldoet aan de 5%-eis

Om invulling te geven aan de 5%-eis kunt u kiezen uit de opties van de Algemene Lijst (link) en verschillende specifieke pakketten. Zo kunt u onder meer vanggewassen inzaaien op bouwland of landschapselementen inzetten.

De belangrijkste nieuwe mogelijkheden:

 • Braakliggend land met drachtplanten
  U kunt braakliggend land gebruiken als EA. Hierop moet 6 maanden een mengsel van minstens 3 drachtplanten staan. Deze planten leveren nectar en pollen als voedsel voor insecten. De weegfactor is 1,5.
 • Zonnekroon en olifantsgras
  Zonnekroon en olifantsgras zijn vanaf 2019 inzetbaar als EA. Ze hebben allebei een weegfactor van 0,7. Meststoffen gebruiken is niet toegestaan en gewasbeschermingsmiddelen mag u alleen inzetten in het jaar van aanplant.
 • Zonnebloem
  Zonnebloem mag u vanaf nu als onderdeel van een mengsel inzetten als ‘vanggewas categorie 1’. Hybride soorten vanggewassen kunt u inzetten als onderdeel van een mengsel (kruisingen van de soorten uit categorie 1 of categorie 2). De verschillende categorieën vindt u terug in de Algemene Lijst.

Laat u adviseren

Wilt u ondersteuning bij de 5%-eis voor EA? Of wilt u kijken naar de mogelijkheden voor eventuele vrijstelling? Mijn collega’s en ik helpen u graag op weg. Neem contact op via onderstaand formulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht