Wijzigingen Mestbeleid per 1 januari 2019

Wijzigingen Mestbeleid per 1 januari 2019

wijzigingen mestbeleid

Zo aan het begin van 2019 is het goed om een aantal zaken weer eens op een rijtje te zetten: Welke mogelijkheden zijn er voor een vanggewas na mais op zand- en lössgronden? Wanneer mag ik vaste mest en/of drijfmest uitrijden in 2019?

Onlangs heeft Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een aantal wijzigingen in het mestbeleid gepubliceerd. Deze wijzigingen zijn per 1 januari 2019 in werking getreden. De wijzigingen in het mestbeleid vallen onder het 6e Actieprogramma betreffende de Nitraatrichtlijn.

Strengere eisen voor vanggewas na snijmais op zand- en lössgronden

Vanaf 1 januari 2019 zijn er nog drie mogelijkheden voor het telen van een vanggewas na snijmais:

  • De onderzaai van een vanggewas (zoals gras) in het perceel waarop u snijmais teelt.
  • Het inzaaien van een vanggewas op uiterlijk 1 oktober (toegestane vanggewassen zijn bladkool, bladrammenas, gras, Japanse haver, triticale, wintergerst, -rogge en -tarwe).
  • Het inzaaien van specifieke gewassen met een hoge stikstofopname als hoofdteelt in het volgende jaar, na de teelt van snijmais in de maand oktober. Hiervoor zijn triticale, wintergerst, -rogge, -tarwe en spelt toegestaan.

Voor alle bovengenoemde mogelijkheden geldt dat het vanggewas niet vernietigd mag worden voor 1 februari van het volgende jaar.

Na de teelt van biologische snijmais en overige mais op zand- en lössgrond mag u op dezelfde drie manieren inzaaien. Tot en met 1 oktober mag u alle vanggewassen zaaien. Van 1 oktober tot en met 31 oktober mag u alleen spelt, triticale, winterrogge, -tarwe of -gerst zaaien. Deze gewassen hoeven niet als hoofdteelt te dienen en mogen vanaf 1 februari worden vernietigd.

Nadat de mais geoogst is, is het niet langer toegestaan het perceel te bemesten. Dit mag pas weer nadat de uitrijperiodes van het volgende kalenderjaar zijn ingegaan.

Langere uitrijdperiode voor vaste mest op klei- en veengronden

Op grasland dat op klei- en veengronden ligt, mag in 2019 van 1 februari tot en met 15 september vaste mest uitgereden worden. In 2020 begint de uitrijdperiode twee maanden eerder. Er mag dan van 1 december 2019 tot en met 15 september 2020 vaste mest uitgereden worden.

Aanpassing uitrijdperiode drijfmest

De uitrijdperiode van drijfmest op bouwland verschuift vanaf 2019 twee weken. Het uitrijden wordt toegestaan van 16 februari 2019 tot en met 15 september 2019. Voor drijfmest op grasland blijft de huidige uitrijdperiode voorlopig gehandhaafd op 16 februari tot en met 31 augustus.

Mestbonnen digitaal aanleveren

Vanaf 1 april 2019 kunnen mestbonnen alleen nog maar digitaal worden ingediend bij RVO. Papieren bonnen moeten uiterlijk 31 maart 2019 bij RVO worden aangeboden.

Bepaal nu uw strategie

Bij het bepalen van uw strategie voor uw bouwplan 2019 dient u rekening te houden met uiteenlopende zaken en vragen waar u wellicht (nog) geen antwoord op hebt. Wij helpen u graag met het verkrijgen van overzicht, het bepalen van uw strategie én bij de uitvoering van uw plannen. Neem contact op met uw accountmanager of kijk op de kantorenpagina voor een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht