Wat betekent Prinsjesdag 2018 voor expats?

De Italiaanse Matteo Cappelletti werkt als regiomanager voor ICT-dienstverlener BOARD International in Amsterdam. Welke verwachtingen heeft hij als expat van Prinsjesdag 2018? “De inkorting van de 30%-regeling gaat behoorlijk zuur uitvallen.”

De 30%-regeling: een interessante regeling voor werkgevers om ‘high potentials’ uit het buitenland aan te trekken. Werkgevers kunnen 30% van het salaris belastingvrij verstrekken. Per 1 januari wordt de looptijd van deze regeling ingekort: van acht naar vijf jaar. Matteo is teleurgesteld in deze keuze van het kabinet.

Matteo: “In 2014 kwam ik als expat met een bepaald vooruitzicht naar Nederland. Mijn werkgever rekende erop dat we acht jaar konden profiteren van de 30%-regeling. Nu wordt die regeling met drie jaar ingekort, zonder overgangsregeling.

Deze verandering geldt niet alleen voor nieuwe expats, maar ook voor expats (zoals ik) die al van deze regeling gebruikmaken. Dit vind ik oneerlijk. Je plant je financiële toekomst met het oog op de achtjarige termijn. Als dat ineens wegvalt, moet je wellicht je plannen bijstellen. Het is begrijpelijk dat wetten periodiek worden gewijzigd, maar niet op deze manier. Een vrij zure maatregel.”

Onverstandige keuze

“Ik weet nog niet of deze regeling impact op mijn salaris heeft. Wat ik wel weet, is dat mijn werkgever de consequenties draagt. Wij hebben veel expats in dienst, dus de werkgeverskosten schieten vanaf 2019 omhoog – of de lonen moeten omlaag. Hierdoor wordt het moeilijker om talent aan te trekken. Verder verwacht ik dat het ontbreken van een overgangsregeling een vertrouwensbreuk veroorzaakt. Buitenlandse bedrijven en expats zullen hierdoor sneller uitwijken naar andere EU-landen. Zonde, dit gaat ten koste van het vestigingsklimaat.”

Het nieuwe Londen?

“De nieuwe maatregel leeft onder expats in mijn omgeving. Veel mensen zijn teleurgesteld en komen in opstand. Er is zelfs een petitie gestart om de regeling tegen te gaan. Terwijl Nederland juist een interessant land voor expats en buitenlandse bedrijven is. Ik geloof dat Amsterdam zomaar het nieuwe Londen kan worden. Daarom is mijn advies voor Rutte: stimuleer de komst van buitenlands talent, en bouw verder aan de nieuwe expat-hoofdstad van Europa!”

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht