Wat betekent de registratieplicht voor de paardenhouderij voor u?

Wat betekent de registratieplicht voor de paardenhouderij voor u?

registratieplicht paardenhouderij

Het is u vast niet ontgaan dat per 21 april 2021 de registratieplicht (I&R) voor het houden van paardachtigen in Nederland van kracht wordt. Dit betekent dat u als paardenhouder moet registreren welke paarden op uw locatie staan. Hierdoor krijgen diverse overheidsinstanties meer inzicht op het aantal paarden per locatie. Wat betekent dit voor u?

Registratieplicht

De registratieplicht komt voort uit de Europese Diergezondheidsverordening om meer inzicht te krijgen waar paarden worden gehouden voor het geval er een besmettelijke ziekte uitbreekt. Zoals nu ook het rhinopneumonievirus in Europa.

De RVO heeft de geregistreerde paarden al in hun database staan. Deze gegevens hebben zij verkregen via instanties die paardenpaspoorten verschaffen. Als een paard niet in bezit is van een paspoort of chipnummer, kan het zijn dat deze niet in de database van de RVO staat. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de exploitant van het paard.
De exploitant is ervoor verantwoordelijk om zijn paarden te registeren. Dit geldt niet alleen voor het professioneel houden van paarden, maar ook voor het hobbymatig houden. Huurt u een locatie waar u paarden hebt staan? Dan moet u deze locatie ook in de centrale database registreren.

Database RVO en lokale administratie

In de database van de RVO (I&R) dienen enkel paarden te worden geregistreerd die langer dan dertig dagen op de locatie verblijven. Bij een handelsstal of dekstation geldt: wanneer een paard langer dan negentig dagen op deze locatie verblijft, dient dit vastgelegd te worden in de centrale database van de RVO.

Paarden die minder dan dertig dagen op een locatie bedrijven, hoeven niet geregistreerd te worden bij de RVO. Deze paarden houdt u bij in de lokale administratie. In deze lokale administratie moeten tijdelijke verplaatsingen van paarden worden bijgehouden. Dit mag in een systeem naar keuze. Tijdelijke verplaatsing betekent langer dan 24 uur en korter dan dertig dagen. Als paardenhouder is het ook belangrijk te registreren wáár de paarden op dat moment verblijven. Als er een controle plaatsvindt, moet u aan kunnen tonen waar de paarden zich bevinden. Dit kan voor stallen met veel wisselingen een administratieve last zijn.

In de praktijk

De registratieplicht gaat in per 21 april 2021. U dient de registratie bij te houden in de centrale database van de RVO. Dit kan vanaf 12 april. Hiervoor hebt u een UBN-nummer nodig, dat u per locatie aanvraagt via de website van de RVO. Hiervoor is een eHerkenning noodzakelijk voor u als ondernemer. Particulieren kunnen de aanvraag via DigiD doen. Hebt u al een UBN-nummer, dan voegt u alleen het soort paardachtige toe en registreert u de dieren op de juiste locatie.

Wanneer u alles op orde moet hebben, is nog niet duidelijk. Wat wel zeker is, is dat de plicht wordt ingevoerd. Daarom geldt: hoe sneller u uw administratie op orde hebt, hoe beter! Zo weet u snel waar u aan toe bent en komt u niet voor verrassingen te staan.

Wanneer bent u exploitant van een locatie?

Er heerst veel onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor de registratieplicht van de locatie. Het begrip ‘exploitant van een locatie’ is erg breed. Hieronder staan dan ook een aantal voorbeelden van exploitanten van een locatie waar paarden worden gehouden:

  • U bent eigenaar van een weiland, maar niet in het bezit van paarden. Er lopen wel paarden van anderen op uw weiland.
  • U pacht een weiland, dat u gebruikt voor het houden van paarden.
  • U verhuurt meerdere stallen aan verschillende paardenbedrijven.
  • U verhuurt stallen aan particulieren.
  • U hebt een paardachtige (pony’s, paarden, ezels, muildieren) in uw achtertuin staan.

Het is belangrijk om na te gaan of u de exploitant van een locatie bent en dus verantwoordelijk bent voor de registratieplicht.

Ondersteuning

Naast het feit dat de registratieplicht een grotere administratieve last met zich meebrengt, kan het ook invloed hebben op uw bedrijfsvoering. Door deze strengere registratieplicht kan er ook meer zicht komen op bijvoorbeeld de mestboekhouding.

Hebt u vragen over uw persoonlijke situatie en uw verantwoordelijkheid? Wilt u ondersteuning bij deze registratieplicht die u vanaf 12 april 2021 kunt activeren en invoeren? Of wilt u juist het gesprek aangaan om uw bedrijfsvoering te optimaliseren? We gaan graag het gesprek met u aan! De specialisten paardenhouderij bij acconavm delen uw passie en zijn helemaal thuis in de sector.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht