Casus uit de praktijk

Wanneer is herwaarderen van landbouwgrond interessant?

Herwaarderen landbouwgrond

Herwaarderen van landbouwgrond is mogelijk als zich een bijzondere omstandigheid voordoet. Vaak speelt het aangaan van een samenwerkingsverband of het wijzigen van de voorwaarden van een reeds bestaand samenwerkingsverband hierbij een rol, zoals blijkt uit de casus van vader Bas en zoon Freek.

Casus van Bas en Freek

Vader Bas heeft zijn onroerende zaken (waaronder zijn landbouwgronden) in zijn persoonlijke onderneming. Deze onroerende zaken stelt hij ter beschikking aan de maatschap die hij samen heeft met zijn zoon Freek. De gronden heeft Bas al jaren geleden voor een laag bedrag gekocht van zijn vader. De 100 hectare landbouwgrond staat voor een bedrag van gemiddeld 10.000 euro per hectare op de balans van Bas. Bas heeft al verschillende keren het advies gehad om na te denken over herwaarderen, maar kon voor zichzelf de knoop maar niet doorhakken om het te doen. Maar de berichtgeving over de landbouwvrijstelling stelt hem niet gerust. Stel dat ze de landbouwvrijstelling afschaffen en er geen fatsoenlijke overgangsregeling komt. Hij besluit daarom uiteindelijk toch om de mogelijkheid van herwaarderen te laten onderzoeken. Hij neemt contact op met zijn acconavm adviseur.

Het gesprek

Na uitvoerige bespreking besluit Bas dat hij zijn grond in economisch eigendom in de maatschap zal inbrengen. De adviseur legt uit dat, mocht er later nog een mogelijkheid zijn om te herwaarderen, dit dan weer makkelijker vorm te geven is, omdat de grond dan al economisch eigendom van de maatschap is. Door de akte op de juiste wijze in te richten, rekening houdend met de wensen van Bas en Freek kan de herwaardering van de landbouwgronden gerealiseerd worden.

De adviseur legt uit dat dit uiteraard allemaal zakelijk dient te zijn. Bas is blij dat hiermee ook duidelijk wordt dat Freek de bedrijfsopvolger moet worden. Freek wordt immers nu ook economisch eigenaar van de gronden.

Het concept van de uitwerking

Bas en Freek ontvangen eerst een concept van de akte. Naast de wijzigingen in verband met de naderende herwaardering, is het van belang dat ze ook goed letten op andere dingen. Denk aan de overnamebepaling, de waarde waarvoor Freek over mag nemen en onder welke omstandigheden, et cetera. Natuurlijk is het belangrijk dat Freek er ook achter staat en dat is het geval. Hij vindt het fijn dat deze stap genomen wordt. Hieruit blijkt ook het vertrouwen dat zijn vader in hem heeft.

De formele akte

Vader en zoon regelen een taxatie om zo de waarde van de landbouwgronden vast te stellen. Met de handvatten uit het gesprek wordt de herziene akte van maatschap opgesteld en vervolgens met Bas en Freek besproken. Er worden nog een aantal kleine wijzigingen aangebracht. Dan kan de akte ondertekend worden en is het één en ander geformaliseerd.

Meer eigen vermogen

Een tijdje later bij de bespreking van de jaarrekening staan de landbouwgronden op de balans van de maatschap tegen de vrije agrarische waarde. Daardoor is het zichtbaar eigen vermogen aanzienlijk gestegen. Dat is niet alleen belangrijk om de landbouwvrijstelling binnen te halen, maar een dergelijk plaatje ziet er voor banken toch ook aantrekkelijker uit, meent Freek.

Leestip: de mogelijkheden voor herwaarderen

Niet alleen in de situatie van een bedrijfsopvolging is herwaarderen mogelijk. Ook voor andere situaties kan dit aantrekkelijk zijn, onder meer in het kader van vermogensoverheveling. Eerder dit jaar schreef ik in dit artikel over wat herwaardering precies inhoudt en wanneer het interessant is om te doen. Onderaan dat artikel kunt u een whitepaper downloaden, waarmee u zich nog meer kunt verdiepen in dit onderwerp.

Wij staan voor u klaar

Bas en Freek zijn blij dat ze deze stap hebben gezet. Wellicht hebt u deze stap (nog) niet gezet, praat eens met uw adviseur over wat de mogelijkheden zijn. Uiteraard zitten er meer facetten aan vast dan hiervoor omschreven en kan uw persoonlijk situatie van belang zijn bij of het al dan niet verstandig is om te herwaarderen. Hebt u deze stap al wel gezet en is dat al enige tijd geleden? Dan kan het opnieuw herwaarderen weer interessant zijn!

Neem contact op met uw acconavm adviseur of maak een afspraak bij een kantoor bij u in de buurt. Dan kijken we samen hoe u meer ruimte krijgt voor ondernemen.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Marcel Wagemaker
Marcel Wagemaker (Senior Specialist Belastingadvies)
Marcel Wagemaker is als Senior Specialist Belastingadvies een ervaren professional. Hij adviseert ondernemers is alle facetten van het ondernemerschap. En volgt de ontwikkelingen in de agro-branche met bijzondere interesse. Vanuit zijn basis in het Westen van het land gaat hij steeds op zoek naar wat de mogelijkheden zijn.


<< terug naar overzicht