Wanneer gaat u over tot asbestsanering?

asbestsanering

De subsidiepot voor asbestsanering is geheel leeg, zo berichtte de media onlangs. Voor veel ondernemers die nog niet daadwerkelijk gesaneerd hebben, maar wel plannen hebben gemaakt tot sanering is dit een streep door de rekening. Volgens de politieke berichtgeving lijkt het er sterk op, dat er geen nieuw budget beschikbaar komt. Wat betekent dit voor uw strategie? Kiest u voor uitstel of zet u uw plannen door en gaat u toch tot sanering over? De uiterste datum voor het verbod op asbestdaken is met twaalf maanden uitgesteld, naar 31 december 2024.

Overwegingen voor het juiste moment van saneren

Uw verwachting van het jaarresultaat is het belangrijkste aspect van uw overweging om het juiste moment voor asbestsanering te bepalen. In de akkerbouw gaan we bij oogstjaar 2018 zeer grote verschillen in jaarresultaat zien tussen ondernemingen. Dit is sterk afhankelijk van de omvang in kilogrammen van de geoogste gewassen en de hoeveelheid daarvan die in contracten is vastgelegd. Er zijn dan ook ondernemers die juist in dit oogstjaar de sanering laten uitvoeren en tegelijkertijd zien we ook ondernemers waar het dit jaar financieel zeker niet past om tot sanering over te gaan.

Daarnaast speelt ook de verzekering van het te saneren gebouw een rol bij uw beslissing. Verzekeraars worden steeds kritischer. Ze beoordelen het gebruik en de onderhoudstoestand van het gebouw en zullen dan overwegen om een opslag op de verzekering van het pand te leggen. In de praktijk zien we ook steeds vaker dat oude gebouwen met een beperkt gebruik, onverzekerbaar worden.

Fiscale mogelijkheid van het vormen van een voorziening

De kosten voor asbestsanering mag u in het jaar van de uitgaven ten laste van het resultaat brengen. Op basis van offertes mag u een voorziening vormen waarbij u in datzelfde jaar een kostenpost mag opnemen voor het huidige jaar en de eerdere jaren. De volgende jaren kunt u dan jaarlijks een gedeelte van de winst als kosten aan deze voorziening toevoegen. Bij het daadwerkelijk uitvoeren van de werkzaamheden worden de feitelijke kosten boekhoudkundig verrekend met de voorziening. Dit betekent dat de kosten al in eerdere jaren ten laste van de winst komen, waardoor de winst wordt verlaagd met een belastingvoordeel als gevolg.

Een goede tijdsplanning is essentieel

Het asbestdak gaat zeker verdwijnen. Het kan voor u aantrekkelijk zijn niet met asbestsanering te wachten tot 2024. Uw acconavm accountmanager of adviseur kan de diverse mogelijkheden voor u uitwerken en u de nadere voorwaarden toelichten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden in uw eigen situatie is een goede tijdsplanning van belang. Bespreek dit tijdig met uw adviseur! U kunt uw vraag ook stellen via onderstaand adviesformulier.

 

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht