http://financieringsruimte

“Waar blijft het vliegwiel voor duurzaamheid?”

Melkveehouder Gerwin ter Maat rekende erop: in 2019 komt eindelijk het zoet. Toch viel Prinsjesdag wat zuurder uit. Ondernemers kunnen inderdaad rekenen op lastenverlichting, maar lappen via andere potjes weer bij.

Zure nasmaak

Gerwin: “Van tevoren was ik vrij positief gestemd over de Miljoenennota. Minder vennootschapsbelasting, lagere inkomstenbelasting én nieuwe (subsidie)kansen voor duurzaamheid en jonge boeren. Maar toen ik verder las, ontdekte ik het zuur. Interessante aftrekposten zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) worden weer afgebouwd. Uiteindelijk betaal je toch weer bij.”

Om het even

“Ik verwacht dat deze maatregelen geen schokkende impact hebben op mijn onderneming. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van mijn winst, maar ik heb goede hoop. Ik word er misschien niet slechter van, maar mijn bedrijf gaat er ook niet op vooruit.”

Gemiste kans

“Er is één ding dat ik mis in de Miljoenennota: ruimte voor duurzaamheid. Je hoort telkens dat de gaskraan dicht moet, maar dan is er wel een duurzaam alternatief nodig. Daarvoor moet de overheid wél zorgen voor subsidies en regelingen, als een steuntje in de rug. Ik begrijp bijvoorbeeld niet dat de Energie-investeringsaftrek (EIA) wordt afgebouwd. Dit soort regelingen zijn juist een stimulans voor duurzaamheid. De overheid moet dit vliegwiel wél aanjagen.”

Effect in portemonnee

“De zure maatregelen hebben mij een beetje verbaasd, want de vooruitzichten waren juist zo positief. Natuurlijk begrijp ik ook wel dat het kabinet niet alleen kan uitgeven. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Ik ben benieuwd of de lastenverlichting daadwerkelijk te voelen is in onze portemonnee.”

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht