Voorstel Compensatie transitievergoeding langdurige arbeidsongeschiktheid

compensatie transitievergoeding

Eind mei 2018 heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Wouter Koolmees, bij de Tweede Kamer de conceptregeling Compensatie transitievergoeding bij einde arbeidsovereenkomst na langdurige arbeidsongeschiktheid ingediend. 

Door de invoering van de Wet Werk en Zekerheid moet een werkgever een transitievergoeding betalen bij ontslag van een werknemer. Dit geldt ook bij ontslag van een (langdurig) zieke werknemer. De werkgever heeft de plicht om twee jaar lang het loon door te betalen tijdens ziekte. Naast de kosten die gemaakt worden voor re-integratie van de werknemer komt daar de transitievergoeding nog bovenop.

Met de nu ingediende conceptregeling wordt gestreefd naar een compensatie. Deze compensatie geldt voor werkgevers die een transitievergoeding of beëindigingsvergoeding hebben betaald als er afscheid genomen wordt van een langdurig zieke werknemer.

Termijnen

Zoals het nu lijkt gaat de regeling pas in per 1 april 2020 en geldt er een aanvraagtermijn van zes maanden vanaf het moment van betaling van de volledige vergoeding. Het is echter nog steeds de bedoeling dat de compensatie, met terugwerkende kracht, ook van toepassing is op gevallen die hebben gespeeld vanaf 1 juli 2015. Volgens de conceptregeling moet voor deze gevallen de compensatie uiterlijk 1 oktober 2020 bij het UWV zijn aangevraagd.

Aanvraag

Op dit moment kunt u nog geen compensatie aanvragen. Het betreft een conceptregeling en de Tweede en Eerste Kamer moeten het voorstel voor de compensatieregeling nog aannemen.

Echter, heeft u in de periode vanaf 1 juli 2015 een transitievergoeding (na ontslag via een UWV-ontslagvergunning) of een beëindigingsvergoeding (na ontslag via een beëindigingsovereenkomst) betaald aan een langdurig zieke werknemer of gaat u deze in de nabije toekomst betalen? Houd dan alvast rekening met deze in aantocht zijnde compensatieregeling.

Advies

Wij raden u aan de aanvraagdatum tussen 1 april 2020 en 1 oktober 2020 in uw agenda te noteren. Te zijner tijd kunnen wij u helpen met het indienen van de aanvraag. Wilt u nader advies over deze compensatieregeling of wellicht spelen er in uw organisatie andere onderwerpen rondom uw personeel, neem dan contact op met de juristen van acconavm via onderstaand contactformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht