Voordelig pensioen opbouwen?

Voordelig pensioen opbouwen

Belastingplichtigen die geen of weinig pensioenrechten opbouwen, kunnen ieder jaar een bepaald bedrag voor pensioenopbouw ten laste van het inkomen brengen. Hoe werkt dit en wat kan het u opleveren?

Belastingvoordeel

Het bedrag dat u in een bepaald jaar betaalt voor pensioenopbouw is in het jaar van betaling aftrekbaar van het inkomen. Op het moment dat het pensioen tot uitkering komt, is het pensioen belast. Het voordeel voor u als belastingplichtige is dat u een pensioen opbouwt en tegelijkertijd de belastingheffing verschuift naar de toekomst.

In veel gevallen is het belastingtarief lager bij uitkering dan in het jaar waarin de premies zijn betaald en afgetrokken, omdat de AOW-gerechtigde leeftijd is bereikt. Zo komt het regelmatig voor dat de betaalde premies in aftrek komen bij een belastingpercentage van 52%, terwijl de pensioenuitkeringen belast zijn tegen een percentage van 18% of 24% (de eerste twee schijven).

Jaarruimte pensioenopbouw

Het bedrag voor pensioenopbouw dat u als belastingplichtige jaarlijks op deze manier mag behandelen, is gemaximeerd. Dit noemt men de jaarruimte. Deze jaarruimte wordt berekend over het inkomen van het voorgaande jaar. Hoe hoger het inkomen, hoe meer pensioen er opgebouwd mag worden. Men dient bij de bepaling van de jaarruimte wel rekening te houden met de opbouw van andere pensioenen en de dotatie aan de fiscale oudedagsreserve. De jaarruimte bedraagt maximaal € 27.618.

Reserveringsruimte

Bij de jaarruimte mogen ook de jaarruimtes van de 7 voorgaande jaren worden bijgeteld als deze in de betreffende jaren niet benut zijn. Dit wordt de reserveringsruimte genoemd. Van het onbenutte bedrag mag u in een bepaald jaar maximaal € 6.989 meenemen in de berekening van de jaarruimte. De totale aftrek kan dus oplopen tot € 34.607.

Banksparen

De premies kunnen worden gestort bij een verzekeringsmaatschappij of op een geblokkeerde lijfrenterekening op naam van de belastingplichtige zelf. Dit noemen we ook wel banksparen: het wordt beheerd en afgehandeld door de bank.

Ook hier dienen er pensioenuitkeringen plaats te vinden. Banksparen heeft als voordeel dat het gepaard gaat met lage kosten. En, bij vooroverlijden komen de uitkeringen automatisch toe aan de erfgenamen. Bij een echte lijfrente is dat anders en kan, als er verder geen extra verzekeringen worden afgesloten, het gestorte kapitaal verloren gaan.

Voorwaarden aan het pensioen

Het pensioen moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Te denken valt aan een pensioen dat ingaat op de AOW-gerechtigde leeftijd, een pensioen dat eerder ingaat, maar dan wel doorloopt tot overlijden of een tijdelijk pensioen dat ingaat op AOW-gerechtigde leeftijd en minimaal 5 jaar doorloopt. Dit kan bijvoorbeeld ook 10 jaar zijn.

Als u er voor voelt om een pensioen op te bouwen kunt u in 2014 nog premies storten en in aftrek brengen op de winst van 2014. Te zijner tijd komt het pensioen dan tot uitkering en zijn de termijnen op dat moment belast met inkomstenbelasting.

Wij concretiseren uw mogelijkheden en voorkeuren graag in een persoonlijk gesprek met u. De uitvoering kunt u dan aan ons overlaten. Neem hiervoor contact op met uw adviseur van acconavm of kijk op de kantorenpagina voor een kantoor bij u in de buurt. U kunt tevens gebruik maken van onderstaand contactformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht