Verruiming bedrijfsopvolgingsregeling vanaf 1 januari 2016

Verruiming bedrijfsopvolgingsregeling

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de schenk- en erfbelasting wordt aangepast per 1 januari 2016. Vaker dan voorheen zal er hierdoor geen sprake zijn van schenk- of erfbelasting bij bedrijfsoverdracht. De nieuwe regels gelden voor bedrijfsoverdrachten op of na 1 januari 2016.

De vrijstelling

In de erf- en schenkbelasting is er een vrijstelling bij de overdracht van bedrijven. Deze vrijstelling is omvangrijk, maar wel gebonden aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat de onderneming na overdracht ten minste vijf jaar voortgezet moet worden. Doet de opvolger dat niet, dan is hij of zij alsnog schenk- of erfbelasting verschuldigd.

De basis voor de beoordeling of er sprake is van een schenking wordt gevormd door de waardering van de onderneming op liquidatiewaarde. Dit is de waarde bij verkoop van de onderneming of van de individuele bedrijfsmiddelen tegen de maximale waarde. In het geval van de liquidatiewaarde is het voor een opvolger meestal niet mogelijk om de gehele onderneming rendabel voort te zetten.

Voortzettingswaarde

De wetgever onderkent dat en heeft in de wet de voortzettingswaarde (going-concern waarde) opgenomen. Recent is er een nieuw rekenmodel voor de voortzettingswaarde beschikbaar gekomen. Door de gewijzigde uitgangspunten is de verwachting dat de voortzettingswaarde voor de meeste agrarische sectoren lager zal zijn dan onder het huidige model. Dat betekent dat het belastingvrij over te dragen bedrag hoger wordt.

Whitepaper Verruiming bedrijfsopvolgingsregeling 2016

Wilt u meer lezen over de bedrijfsopvolgingsregeling en de nieuwe berekeningsmethodiek vraag dan nu de whitepaper Verruiming bedrijfsopvolgingsregeling 2016 aan. Download de whitepaper via onderstaande link.

Wilt u advies bij een toekomstige bedrijfsoverdracht? Neem dan contact op met uw adviseur van acconavm of kijk op de contactpagina voor een kantoor bij u in de buurt. U kunt uw vraag tevens stellen via onderstaand contactformulier.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Verruiming bedrijfsopvolgingsregeling 2016 whitepaper - december 2015.pdf
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.



<< terug naar overzicht