Akkerbouwer Andries Jensma over Prinsjesdag 2018

“Verlaging vennootschapsbelasting: extra investeringsruimte voor duurzaamheid”

Voor akkerbouwer Andries Jensma (één van de vennoten van Jensma Agro) heeft Prinsjesdag naar verwachting een paar mooie verrassingen in petto. Hij is vooral benieuwd hoe de al eerder aangekondigde maatregelen precies voor hem en zijn onderneming gaan uitvallen. Al is hij positief gestemd, op de zuur-zoetmeter verwacht hij overall een 7.

Andries verwacht duidelijkheid over de vennootschapsbelasting, de energiebelasting en de belasting op vermogen. Drie belastingen die belangrijk zijn voor zijn bedrijf. Verder is hij benieuwd naar de verdere invulling van de nieuwe landbouwvisie van minister Schouten, gericht op kringlooplandbouw en duurzaamheid.

Vennootschapsbelasting

Andries: “De aankomende veranderingen bepalen voor mij mede hoeveel ruimte er is om te investeren in bijvoorbeeld duurzaam bodemgebruik. Door de droogte hebben we een mindere (aardappelen)oogst gehad. Ik verwacht dat dit gedeeltelijk wordt gecompenseerd door een stijgende prijs. Samen met de andere gewassen verwacht ik financieel een goed jaar. De verlaging van de vennootschapsbelasting zou een mooi steuntje in de rug zijn. Op de zuur-zoetmeter krijgt het een 8 van mij.”

Energiebelasting en belasting op vermogen

“De stijging van de energiebelasting is erg nadelig voor mij. Het is mij nog niet duidelijk of dit alleen voor gas gaat gelden, of ook voor elektriciteit. Omdat we verschillende locaties hebben, vallen de eerste kilowatturen in het hoogste tarief. We mogen ons verbruik helaas niet bij elkaar optellen. Hierdoor nemen de kosten onevenredig toe, de verhoging krijgt van mij een 3 op de zuur-zoetmeter. Ook ben ik benieuwd naar de belasting op vermogen. Wij hebben dit een paar jaar geleden met onze adviseur fiscaal-optimaal goed geregeld. Maar je weet nooit wat ze weer gaan veranderen…”

Landbouwvisie

Andries: “Voor de agrosector is ook de toekomstvisie belangrijk. Gelukkig is er nu een minister met een visie. Een visie die goed past bij hoe wij gewassen willen verbouwen. Nu is het belangrijk dat de wet- en regelgeving hierop wordt aangepast, ook in Europees verband. Ik hoop dat er op Prinsjesdag al beleid wordt gepresenteerd dat aansluit op de nieuwe landbouwvisie!”

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht