Verkorting looptijd 30%-regeling per 1 januari 2019

looptijd 30%-regeling

Dit voorjaar heeft het kabinet aangekondigd, de maximale looptijd van de 30%-regeling met ingang van 1 januari 2019 te verkorten van acht jaar naar vijf jaar. Het voorstel wordt opgenomen in het Belastingplan 2019. Hoewel het plan nog niet definitief is aangenomen, willen wij u toch alvast informeren.

Wat houdt de 30%-regeling in?

De 30%-regeling is een aantrekkelijke regeling voor werkgevers die een werknemer vanuit het buitenland aantrekken om in Nederland te komen werken. Deze regeling houdt in dat extraterritoriale kosten -zoals extra kosten voor levensonderhoud of huisvestingskosten- vergoed mogen worden door 30% van het salaris (inclusief de vergoeding zelf) belastingvrij te verstrekken. De werknemer hoeft geen aanvullende bewijzen in te dienen, om aan te tonen dat er ook daadwerkelijk onkosten gemaakt zijn voor zijn werkzaamheden in Nederland.

De volgende voorwaarden gelden bij toepassing van de 30%-regeling:

  • De werknemer is in loondienst.
  • De werknemer ontvangt een loon van tenminste € 37.296 per jaar (exclusief de onbelaste vergoeding).
  • De werknemer woonde de twee jaar voorafgaand aan de werkzaamheden minimaal 16 maanden niet in Nederland, dat wil zeggen tenminste hemelsbreed 150 km van de Nederlandse grens.
  • Er is een geldige beschikking van de Belastingdienst beschikbaar.

Voor jonge werknemers met een masterdiploma, werknemers die in Nederland gepromoveerd zijn en werknemers die werken bij een aangewezen onderzoeksinstelling kunnen andere voorwaarden gelden om gebruik te kunnen maken van de 30%-regeling.

Consequenties verkorting looptijd 30%-regeling?

De beschikking voor de 30%-regeling heeft momenteel een looptijd van maximaal acht jaar. Als gevolg van het besluit van het kabinet mag de regeling vanaf 2019 niet langer dan vijf jaar toegepast worden. Dit geldt niet alleen voor nieuwe gevallen, maar deze verkorting van de looptijd gaat ook voor bestaande gevallen gelden.

Indien er al een beschikking is waarin staat aangegeven dat de regeling toegepast mag worden, dan zal de Belastingdienst zowel de werkgever als werknemer een nieuwe beschikking sturen met een kortere looptijd.

Tot 1 januari 2019 is het nog mogelijk om, na afloop van de looptijd van de 30%-regeling, de werkelijke kosten die de medewerker maakt voor zijn werk in Nederland te vergoeden, op basis van bonnetjes. Vanaf 1 januari 2019 zal echter gelden, dat als een werknemer langer dan vijf jaar zijn werkzaamheden in Nederland verricht, er geen sprake meer is van tijdelijke tewerkstelling. Dit houdt dus in dat het om die reden ook niet langer mogelijk is om de kosten van tijdelijke tewerkstelling zoals huisvestingskosten in Nederland op basis van de werkelijke kosten onbelast te verstrekken aan de werknemer. Met als gevolg dat werkgever danwel werknemer met hogere lasten te maken kunnen krijgen.

Bovenstaande betekent ook dat er over enkele maanden al een inkomenseffect kan optreden, voor situaties waarin de 30%-regeling op 1 januari 2019 reeds vijf jaar of langer wordt toegepast!

Advies

Wij adviseren u graag over de mogelijke gevolgen van de verkorting van de 30%-regeling voor zowel bestaande als nieuwe gevallen. Neem voor meer informatie geheel vrijblijvend contact op met een van de adviseurs van acconavm via international@acconavm.nl of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht