Varkens houden over de grens – Van Asseldonk

Asseldonk-Nistelrode-02 572x300

Dennis van Asseldonk startte in 2000, naast zijn twee Nederlandse bedrijven, een varkenshouderij in Spanje. “Dat is tot op de dag van vandaag een goede stap gebleken”, zegt hij een kleine 14 jaar later.

Dennis van Asseldonk woont in Nistelrode. In overleg met de provincie Brabant besloot hij het bedrijf, in wat nog steeds zijn woonplaats is, een aantal jaren geleden te sluiten. In Nederland runt Van Asseldonk nu nog twee vleesvarkensbedrijven, in Heesch (4.000 dieren) en in Volkel (2.500 dieren). Daarnaast besloot hij in de jaren ’90 over de grens te gaan kijken naar uitbreidingsmogelijkheden: “We wilden vooruit en hadden twee vergunningsaanvragen lopen in de provincie Zeeland. Daar ontstond toen wat weerstand tegen de Brabantse varkensinvasie. We zagen aankomen dat dat lang ging duren en wilden de uitkomst niet afwachten. Via Oost-Europa, België en Frankrijk kwamen we terecht in Spanje. Een land dat net iets geschikter is voor grotere bedrijven met groeiambities. In 2000 zijn we begonnen met de bouw, nu houden we er in totaal 2.700 zeugen. Ik run de bedrijven in Nederland, op dat in Spanje zit een bedrijfsleider. Ik reis zo ongeveer elke drie weken die kant op.”

Ruimte

“Het gaat goed in Spanje. Daarom hebben we drie jaar geleden bijgebouwd en zijn we net begonnen met het grondwerk voor weer een uitbreiding. Simpelweg omdat we het bedrijf daar nét iets beter kunnen runnen dan hier. Er is meer ruimte en daardoor kunnen we het mestprobleem beter de baas. De regels zijn Europees en gelden hier én daar, maar door de beschikbare oppervlakte kunnen we daar beter uit de voeten. Maar vergis je niet hoor, ook in Nederland willen we blijven meedoen. We zetten hier vooral de puntjes op de ‘i’ en optimaliseren binnen de bestaande situatie, om zo economisch mogelijk te kunnen werken. Maar in de toekomst gaan we ook hier weer uitbreiden.”

Steun en toeverlaat

Patrick Janssen, adviseur bij acconavm: “Wij zijn vanuit onze fiscale en financiële expertise steun en toeverlaat voor Dennis, maar fungeren ook als zijn sparringpartner en klankbord. Dat doen we in Spanje in samenwerking met een partnerbedrijf in Barcelona, maar de regie wordt gevoerd vanuit Nederland. Ik ken alle ins & outs van het bedrijf en ik ken de ondernemer. In dat verband helpt het dat ik af en toe – letterlijk – over de schouder mee kan kijken bij het bedrijf in Spanje. Specifieke vragen leg ik binnen onze organisatie neer bij specialisten. Zo kunnen we Dennis in de volle breedte en op maat adviseren, hier en over de grens.”

www.pordecona.com

 

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht