Vanaf 1 november: subsidie bedrijfsplan duurzame landbouw

subsidie bedrijfsplan

Wilt u uw landbouwbedrijf verduurzamen met als algemene doel de uitstoot van stikstof verminderen? Vanaf 1 november 2021 kunt u subsidie aanvragen om hiervoor een bedrijfsplan te laten maken door een erkend adviseur.

Stap over op een duurzame bedrijfsvoering

Uw acconavm adviseur kan u helpen dit bedrijfsplan op te stellen. Het laat zien hoe u uw bedrijf technisch en inhoudelijk omschakelt naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Denk aan het investeren in emissiearme stalsystemen, overstappen naar biologische landbouw en investeren in duurzame energie. Zo bent u voorbereid op de toekomst!

Bedrijfsplan

Het bedrijfsplan wordt als volgt opgebouwd:

  • beschrijving van uw bedrijf op dit moment
  • het plan om uw producten te verkopen nadat u bent omgeschakeld
  • de maatregelen en investeringen voor uw omschakeling
  • de begroting voor uw omschakeling
  • en tenslotte de haalbaarheid van uw omschakeling

Om de subsidie te ontvangen, moet het plan ook toelichten hoe u de uitstoot van stikstof gaat verminderen. Daarnaast dient het bedrijfsplan te laten zien hoe u minimaal vier van de volgende doelen wilt gaan halen: minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, minder uitstoot van broeikasgassen, minder uitstoot van nitraat, grotere biodiversiteit, meer duurzaam bodembeheer, meer hergebruik van veevoer en meer dierenwelzijn en diergezondheid.

Subsidiebedrag en -plafond

U kunt de subsidie aanvragen van 1 november tot en met 15 december. De RVO verleent de subsidie op volgorde van binnenkomst, totdat het budget van 1,866 miljoen euro op is. U kunt subsidie ontvangen voor 80 procent van de kosten voor het bedrijfsplan met een maximum subsidiebedrag van 6.000 euro.

De subsidie valt onder de-minimissteun. U mag in het huidige en de afgelopen twee belastingjaren (2019-2021) in totaal niet meer dan 20.000 euro aan de-minimissteun ontvangen. Bij uw aanvraag geeft u een de-minimisverklaring af.

Contact

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf? Wilt u meer weten over deze subsidie of direct een adviseur inschakelen? Neem dan contact op met uw acconavm adviseur of vul onderstaand contactformulier in. Natuurlijk kunt u ook een afspraken maken op een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht