http://Melkvee%20header%20Holstein

Update fosfaatrechten: afromingspercentage verlaagd én afromingsvrij leasen

Positief nieuws voor agrarisch ondernemers die te maken hebben met fosfaatrechten. Op 26 en 29 april jl. is namelijk de wet- en regelgeving hierover gewijzigd. Het afromingspercentage is nu 10 procent en u kunt afromingsvrij leasen. Ook kunt u de heen- en teruglease van fosfaatrechten in één keer melden. Ik leg u graag meer uit over deze wijzigingen.

Afromingspercentage 10 procent

Langere tijd lag het afromingspercentage op 20 procent, zodat het aantal fosfaatrechten sneller onder het plafond van 84,9 miljoen kilogram zou komen. Dit doel is nu bereikt en daarom is het percentage weer bijgesteld. Als verkoper van fosfaatrechten kunt u nu dus 10 procent meer verkopen. De prijs per kilogram fosfaat is op dit moment nog gelijk. De verwachting is dat die nog wel zal dalen.

100 kg afromingsvrij leasen

Sinds de wijzigingen in wet- en regelgeving kunt u 100 kilogram afromingsvrij leasen. Het moet dan gaan om een heen- en teruglease in hetzelfde kalenderjaar. Dit kan met terugwerkende kracht sinds 1 januari 2022. Dus bent u bijvoorbeeld in januari dit jaar nog een leaseovereenkomst van 80 kilogram aangegaan en hebt u daar wel een afromingspercentage over betaald? Dan kunt u dit terugvorderen. Uw adviseur helpt u hier graag bij.

Deze afromingsvrije lease is gunstig voor zowel de huurder als verhuurder van fosfaatrechten. Hebt u nog een paar kilo fosfaatrechten over? Dan kunt u die gemakkelijker verhuren en zo wat extra inkomsten genereren. Hebt u juist een paar kilo te kort? Dan kunt u die voordelig huren. De prijs voor het huren van fosfaatrechten zakt vermoedelijk in verband met het ruimere aanbod.

Melding heen- en teruglease vereenvoudigd

Ook is het leasen van fosfaatrechten gemakkelijker gemaakt voor u. Alleen als u fosfaatrechten verhuurt, geeft u dit aan bij de RVO. Als huurder ontvangt u dan een bericht en hoeft u slechts de melding te bevestigen. Ook wordt nu automatisch doorgegeven wanneer de lease stopt. Dit hoeft u zelf dus niet meer te melden.

Fosfaatbank

U vraagt zich nu misschien af wat er gebeurt met de fosfaatrechten die nu toch nog worden afgeroomd. Die komen terecht in de zogeheten fosfaatbank. Later dit jaar wordt deze bank opengesteld. Landbouwers kunnen er een beroep op doen en daarmee voor vijf jaar ontheffing krijgen. Zo hoeven zij vijf jaar lang geen nieuwe fosfaatrechten te kopen of huren. Er zitten wel wat eisen aan deze gratis uitgifte. Zo moet de landbouwer grondgebonden zijn en het betreffende bedrijf duurzaam. Jonge landbouwers maken twee keer zoveel kans. Het is nog onbekend wanneer deze aanvraagperiode start.

(Ver)kopen en/of (ver)huren?

Hebt u nog fosfaatrechten over of juist tekort? Dan biedt deze vernieuwde wet- en regelgeving u wellicht kansen. Uw adviseur helpt u graag met de inventarisatie ervan. En denkt graag met u mee over de mogelijkheden. Wat is voor u het meest rendabel? Neem gerust contact met ons op. Of doe alvast wat ideeën op met de tips van Johan Ros. Voelt u zich benadeeld doordat u vlak voor deze wijzigingen fosfaatrechten hebt overgedragen? Ook dan staat uw adviseur voor u klaar. Natuurlijk kunt u ook een afspraak maken bij een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lourens Minnema
Lourens Minnema (Bedrijfskundig Adviseur)
Opgegroeid op een melkveebedrijf, een studieachtergrond in dier- en veehouderij én ambitie om veel te leren. Dat is Lourens Minnema, Bedrijfskundig Adviseur op het kantoor in Dokkum. Enthousiast gaat hij aan de slag met prognoses, begrotingen, de Gecombineerde Opgave en vraagstukken over subsidies, mest en mineralen. Met volop betrokkenheid helpt hij melkveehouders en akkerbouwers in de regio graag verder.


<< terug naar overzicht