Transparantie en gelijkheid uitgangspunten bij verkoop door overheid

verkoop overheid

Hebt u plannen om een aankoop te doen van de overheid, zoals grond of onroerend goed? Onlangs heeft de Hoge Raad bepaald dat de overheid verplicht is om mededingingsruimte te bieden aan alle gegadigden bij gronduitgifte of verkoop van onroerend goed. Met andere woorden: iedereen die geïnteresseerd is in de aankoop van een onroerende zaak moet een gelijke kans krijgen om mee te dingen. In deze blog vertel ik u meer over de achterliggende gedachte van deze uitspraak.

Gelijkheid en transparantie bij verkoop door overheid

Overheden moeten zich bij hun privaatrechtelijk handelen aan het gelijkheidsbeginsel houden, stelt de rechter. Oók wanneer zij beslissen aan wie zij hun onroerende zaken verkopen. Zij zijn verplicht criteria op te stellen waaraan een potentiële koper moet voldoen. Deze criteria moeten transparant en openbaar zijn, zodat iedereen ze kan inzien. Iedere gegadigde heeft  hiermee gelijke kansen. De tijd van verkopen aan traditionele partijen is hiermee voorbij. Onderhandse of ruilafspraken zijn niet meer mogelijk.

Uitzondering

De bovenstaande procedure is verplicht als redelijkerwijs is te verwachten dat er meerdere gegadigden zullen zijn. Alleen onder één voorwaarde hoeft de verkopende partij deze procedure niet te doorlopen. Dat is als van tevoren vaststaat of redelijkerwijs kan worden aangenomen dat op grond van de gestelde criteria er slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt. Dit moet de overheid dan ruim van tevoren bekendmaken. Ook moet de overheid toelichten waarom ze deze aanname doet.

Gevolgen voor de praktijk

Nu de Hoge Raad deze beslissing heeft genomen, zal dat grote gevolgen hebben voor de praktijk. Overheden moeten bij iedere verkoop van onroerend goed nagaan of er meerdere gegadigden kunnen zijn. Dit zal leiden tot meer openbare verkoopprocedures.

Van iedere verkoop kunt u de criteria inzien. En op iedere verkoop kunt u zich inschrijven. Dus hebt u plannen voor nieuwe aankopen? Zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de plannen van de overheid én de werkwijze die zij moeten volgen. Wees voorbereid, zodat u op het juiste moment snel kunt schakelen.

De toekomst: ook pacht en huur

Deze uitspraak van de Hoge Raad richt zich nu alleen op de verkoop van onroerend goed. Maar de verwachting is dat dit in de toekomst ook wordt doorgetrokken naar pacht en huur. En dat verandert het speelveld nog meer.

Wij staan voor u klaar

Bent u bezig met planontwikkeling of wenst u begeleiding bij het inschrijfproces. Wilt u meer weten over deze uitspraak of hoe u hier concreet op in kunt spelen? Neem dan vrijblijvend contact op met de juristen van acconavm via juristen@acconavm.nl of vul onderstaand contactformulier in. Samen brengen we u en uw onderneming verder, met focus op de toekomst.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Colette Cohen
Colette Cohen (Senior Juridisch Adviseur)
Met ruim 30 jaar ervaring ondersteunt Colette Cohen ondernemers met eerlijk, transparant en doordacht juridisch advies. Met een focus op de agrarische sector kunnen ondernemers bij haar terecht met vraagstukken in de agro- en vastgoedgerelateerde praktijk: o.a. agrarisch contractenrecht, pacht en huur, samenwerkingsverbanden, fosfaatrechten en natuurbescherming. Ook adviseert Colette ondernemers in alle sectoren bij kwesties rondom ruimtelijke ordening en vastgoedontwikkeling en -realisatie.


<< terug naar overzicht