Tijdige kentekenregistratie van uw landbouwvoertuig(en) bespaart geld

kentekenregistratie landbouwvoertuig

Sinds 1 januari 2021 geldt voor bestaande en nieuwe landbouwvoertuigen die op de openbare weg rijden veelal een kentekenregistratie- en kentekenplicht. Door de registratie dit jaar te regelen via RDW bespaart u op de kosten. Hoe werkt het en wat betekent dit voor u?

De regel komt voort uit de Europese richtlijn om een APK te verplichten voor landbouwvoertuigen op wielen met een maximumconstructiesnelheid hoger dan 40 kilometer per uur.

Kentekenregistratie

Is uw voertuig voor 1 januari 2021 in gebruikgenomen, dan geldt vanaf 1 januari 2021 in veel gevallen een registratieverplichting als u op de openbare weg rijdt met een:

  • landbouwtrekker (LBT)
  • motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS)
  • getrokken materiaal (aanhangwagen en verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk) met een maximumconstructiesnelheid hoger dan 25 kilometer per uur of als deze ontheffingsplichtig is
  • mobiele machine, zoals een loader of graafmachine (MMBS)

U dient in dat geval een kentekenbewijs aan te vragen.

Dit jaar aanvragen via RDW bespaart geld

In 2021 kunt u nog een kentekenbewijs aanvragen voor een bedrag van 18 euro via de website van de RDW. Hierna is een keuring bij een keuringsstation noodzakelijk en bent u zo’n 200 euro kwijt. Zo vraagt u aan:

  • Bent u een particuliere eigenaar, hebt u een eenmanszaak of een maatschap? Dan logt u in met DigiD.
  • Hebt u een vof, bv of cv? Dan gebruikt u hiervoor eHerkenning.

Na de registratie van uw voertuig ontvangt u een kentekencard.

Heeft uw voertuig registratieplicht?

Op de website van RDW staat een vragenlijst. Hiermee wordt helder of uw voertuig een registratieplicht heeft. Uitgezonderd zijn onder meer voertuigen met één as of een heftruck van maximaal 130 centimeter breed zonder koppelinrichting of voertuigen met een maximumconstructiesnelheid van minder dan zes kilometer per uur.

Ook kentekenplaat nodig?

Naast het registreren van uw voertuig, dient u ook te controleren of uw voertuig een kentekenplaat nodig heeft. Dat is het geval als uw voertuig harder rijdt dan 25 kilometer per uur of het voertuig ontheffingsplichtig (vanwege afmeting en gewicht) is. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle geregistreerde voertuigen een kentekenplaat voeren.

Nieuwe voertuigen krijgen sinds 1 januari 2021 een kenteken en moeten die ook direct voeren.

Verzekeringen

Let op: geef het voertuig met registratieplicht ook door aan uw verzekeraar. Vanaf het moment dat u de kentekencard heeft ontvangen, dient uw voertuig WA-verzekerd te zijn.

APK-plicht vanaf 1 mei

Kan uw landbouwtrekker op wielen sneller dan 40 kilometer per uur, dan geldt de APK-plicht. Dit betekent dat u uw voertuig vier jaar na de datum van de eerste toelating voor het eerst moet laten keuren en vervolgens iedere twee jaar. Deze APK-plicht geldt per 1 mei 2021. De APK-plicht geldt niet voor een landbouwtrekker die maximaal 40 kilometer per uur kan, op rupsbanden rijdt en hoofdzakelijk op het terrein wordt gebruikt voor land-, tuin- of bosbouw, veeteelt of visserij. Het terrein omvat ook landwegen, bospaden en akkers. En ook niet voor een voertuig met een bouwjaar van meer dan 50 jaar geleden.

Contact

Hebt u vragen hebt over de kentekenregistratie-, kenteken- of APK-plicht? Aarzelt u dan niet om contact op te nemen met de juristen van acconavm via juristen@acconavm.nl. Uiteraard kunt u ook via uw accountmanager of bedrijfskundig adviseur in contact komen met de juristen. Zij kunnen u ook ondersteunen bij de registratie van uw voertuig of deze registratie voor u verzorgen. Vult u het adviesformulier hieronder in, dan neemt een van onze gespecialiseerde juristen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht