http://coronadossier

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) verhoogd én extra opslag voor agrosector

TVL voor agrarisch ondernemers

Hebt u als ondernemer meer dan 30 procent omzetverlies in het eerste kwartaal van 2021? Dan kunt u via de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) subsidie aanvragen. De subsidie is verruimd, en voor agrarisch ondernemers komt er een extra opslag bovenop. De aanvraagperiode voor het eerste kwartaal loopt tot 18 mei 2021.

Update: 29 maart 2021

Wat is er veranderd?

Het subsidiepercentage van de TVL is verhoogd naar 85 procent voor het eerste kwartaal van 2021. Voor de land- en tuinbouwsector geldt op dit moment een beperking van maximaal 100.000 euro subsidie (vanwege het EU-staatssteunkader). Het kabinet komt met een regeling om de overheidssteun voor agrarisch ondernemers te verruimen. In het tweede kwartaal wordt het subsidiepercentage TVL verder verhoogd naar 100 procent.

Ook heeft het kabinet gehoor gegeven aan de oproep van de agrosector voor extra coronasteun. Dit vanwege de doorlopende hoge vaste kosten voor het verzorgen van planten en dieren, werkzaamheden die u als ondernemer niet kunt uitstellen. Daarom kunt u als agro-ondernemer nu een extra opslag van 21 procent ontvangen, bovenop de TVL. Naar verwachting geldt deze opslag ook voor het tweede kwartaal van 2021.

In totaal betekent dit een tegemoetkoming van ongeveer 35 procent van het omzetverlies. Voor het eerste kwartaal van 2021 komt dit neer op 35.000 euro subsidie per 100.000 euro omzetverlies.

Huidige voorwaarden

Voor het eerste kwartaal van 2021 zijn dit de belangrijkste voorwaarden voor TVL:

  • Uw bedrijf heeft meer dan 30 procent omzetverlies door de coronamaatregelen in het eerste kwartaal van 2021, vergeleken met het eerste kwartaal van 2019.
  • Uw vaste lasten zijn minimaal 3.000 euro in het eerste kwartaal van 2021. Voor de bepaling van de vaste lasten worden de branchegegevens van het CBS gebruikt. Voor de agrarische sector is dit vastgesteld op 20 procent van de omzet.
  • Bedrijven met minder dan 250 werknemers kunnen nu maximaal 550 duizend euro aan vaste lasten vergoed krijgen, in plaats van 330 duizend. Het maximumbedrag voor grote bedrijven met meer dan 250 medewerkers gaat van 400 duizend euro naar 600 duizend euro per kwartaal. Het gaat om de eerste twee kwartalen van het jaar. (update 24 februari 2021)
  • Het minimale steunbedrag is 1.500 euro per tijdvak.
  • Uw bedrijf is vóór 15 maart 2020 ingeschreven in het KVK Handelsregister.
  • Minstens één vestiging van uw bedrijf heeft een ander adres dan uw privéadres. Of de vestiging staat los van de privéwoning en heeft een eigen opgang of toegang.

Doe ik er goed aan?

Wilt u ontdekken of een TVL-aanvraag voor u verstandig is? Uw acconavm adviseur kan dit voor u berekenen. Wij helpen u desgewenst ook met de aanvraag. Hiervoor is een ketenmachtiging voor eHerkenning noodzakelijk. Dit houdt in: u machtigt uw acconavm adviseur om namens u zaken te doen bij Rijksoverheid. Houd er rekening mee dat dit proces tijd in beslag neemt, dus vraag ketenmachtiging tijdig aan bij uw acconavm adviseur. Deze maakt dit graag voor u in orde.

Let op de eindafrekening

Na afloop van de subsidieperiode (en vóór 1 oktober 2021) moet u uw werkelijke omzet over het eerste kwartaal van 2021 vaststellen. Op basis daarvan wordt het definitieve subsidiebedrag vastgesteld en vindt verrekening plaats.

Wij staan u bij

Het aanvraagloket van de TVL voor het eerste kwartaal is open tot 18 mei 2021. Vanaf 12 april 2021 heeft u voor het aanvragen van TVL eHerkenning niveau 3 (eH3) nodig. Voor aanvragers met DigiD verandert er niets. We kunnen ons voorstellen dat u vragen hebt over uw TVL-aanvraag. Neem hiervoor contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

Bij acconavm is een speciaal team samengesteld voor coronagerelateerde vraagstukken. Tip: in ons online dossier ‘Ondernemen in coronatijd’ delen zij tips en adviezen om uw veerkracht te versterken.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lourens Minnema
Lourens Minnema (Bedrijfskundig Adviseur)
Opgegroeid op een melkveebedrijf, een studieachtergrond in dier- en veehouderij én ambitie om veel te leren. Dat is Lourens Minnema, Bedrijfskundig Adviseur op het kantoor in Dokkum. Enthousiast gaat hij aan de slag met prognoses, begrotingen, de Gecombineerde Opgave en vraagstukken over subsidies, mest en mineralen. Met volop betrokkenheid helpt hij melkveehouders en akkerbouwers in de regio graag verder.


<< terug naar overzicht