Subsidieregeling SDE voorjaarsronde 2018

Stimulering productie duurzame energie

Subsidieregeling SDE voorjaarsronde 2018

SDE voorjaarsronde 2018

Van 13 maart 2018 09:00 uur tot en met 5 april 2018 17:00 uur is de voorjaarsronde van de  subsidieregeling SDE+ geopend. De regeling heeft als doel het stimuleren van de productie van duurzame energie.

Deze regeling is bestemd voor bedrijven en non-profit instellingen. De SDE+-regeling wordt opengesteld voor de productie van:

 • hernieuwbare elektriciteit;
 • hernieuwbaar gas;
 • hernieuwbare warmte;
 • of een combinatie van hernieuwbare warmte en elektriciteit (WKK).

De regeling is bestemd voor energie die wordt opgewekt met behulp van:

 • Biomassa: voor o.a. vergisting, thermische conversie en biomassaketel >0,5 MWth.
 • Geothermie: voor aardwarmte van minimaal 500 meter diepte, voor aardwarmte van minimaal 3.500 meter diepte, gecombineerde aardwarmte (WKK) met een diepte van minimaal 500 meter en voor ombouw van eventuele bestaande olie- en/of gasputten.
 • Water: voor nieuwe en renovatie van bestaande waterkrachtcentrales met een verval van >50 cm, vrije stromingsenergie met een verval van <50 cm en osmose.
 • Wind: voor windturbines op land, windturbines in een meer en windturbines op primaire waterkeringen.
 • Zon: voor opwekking van elektriciteit met een installatie groter dan >15 kWp en elektriciteitsaansluiting op het net van meer dan 3*80A. Voor zonthermie is een minimale vermogenseis van >140 kW van toepassing.

Belangrijke wijzigingen in de regeling

Voor zonnepanelen (Zon-PV) zijn in 2018 verschillende basisenergieprijzen en correctiebedragen gepubliceerd voor netlevering en niet-netlevering (eigen verbruik). Omdat een groter financieel voordeel behaald kan worden als opgewekte elektriciteit zelf gebruikt wordt, geldt hiervoor een hoger correctiebedrag.

De SDE+-subsidie bestaat uit een basisbedrag per opgewekte eenheid energie (kWh). Op het basisbedrag wordt een correctiebedrag per eenheid energie in mindering gebracht. Het correctiebedrag is gebaseerd op de daadwerkelijke energieprijs en wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld (voorlopig en definitief).

De subsidieregeling SDE+ wordt in het voorjaar van 2018 in drie fasen opengesteld. Het subsidiebudget van 6 miljard wordt in de eerste fase ter beschikking gesteld. Indien na de eerste fase budget resteert, volgt openstelling van de tweede fase. Indien het budget in de eerste fase is overschreden volgt er geen openstelling van de tweede fase.

Overzicht openstellingen fases SDE+

Fase 1 Fase 2 Fase 3
Vanaf 13 maart 9.00 uur. Vanaf 19 maart 17.00 uur. Vanaf 26 maart 17.00 uur t/m 5 april 17.00 uur.

Najaarsronde 2017

In de najaarsronde voor de SDE-regeling 2017 zijn er 5.783 aanvragen ingediend, met een gezamenlijke budgetclaim van € 9,9 miljard. Onder de aanvragen waren maar liefst 5.456 projecten voor zonne-energie.

Contact

De regeling is te complex om per investeringscategorie een uitgebreide omschrijving te vermelden van de subsidiebedragen. Indien u investeringsplannen hebt in apparatuur voor de opwekking van duurzame energie en u wilt weten of u in aanmerking komt voor de SDE+-regeling, kunt u contact opnemen met uw adviseur van acconavm of maak gebruik van het adviesformulier op de website.

Wilt u bovenstaande tekst als pdf ontvangen? Download dan hieronder de whitepaper en ontvang deze gratis in uw mailbox.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Subsidieregeling SDE voorjaarsronde 2018 whitepaper - februari 2018.pdf
 • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Deze gegevens worden verwerkt in ons CRM-systeem en worden vertrouwelijk behandeld. Uw gegevens worden enkel voor interne doeleinden gebruikt en zijn alleen inzichtelijk voor medewerkers die hier bij moeten kunnen, voor de juiste afhandeling en opvolging van uw aanvraag. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan ons privacystatement.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht