Subsidie Jonge landbouwers 2019: interessant voor u?

Subsidie jonge landbouwers

Tot 7 februari 2020 is de POP3-subsidie Jonge landbouwers opengesteld. Met deze regeling kunnen jonge landbouwers subsidie ontvangen voor investeringsprojecten. Ontdek of deze subsidie voor u interessant is én wat de voorwaarden zijn.

Wat is de subsidie Jonge landbouwers?

Met de subsidie Jonge landbouwers stimuleert en ondersteunt de overheid jonge landbouwers tot en met 40 jaar. Elke onderneming met een jonge landbouwer kan in aanmerking komen. Een jonge landbouwer kan maar éénmaal van deze regeling gebruik maken. De tegemoetkoming is 30% van de subsidiabele kosten.

Oók in overgangsfase

Niet alleen ondernemers van een eenmanszaak kunnen profiteren van deze regeling. Ook als u in een overgangsfase zit, bijvoorbeeld als u een maatschap heeft met uw ouders. Het subsidiepercentage valt dan wel lager uit dan 30%.
Belangrijk is dat de jonge landbouwer voor lange tijd zeggenschap heeft binnen het bedrijf. Dit betekent onder meer dat hij/zij bedrijfsbeslissingen met een belang van meer dan € 25.000,- tegen kan houden. Dit moet blijken uit bijvoorbeeld de maatschapsovereenkomst.

Investeringslijst

Deze subsidieregeling is vastgelegd in provinciale verordeningen. Elke provincie heeft de regeling opengesteld. Alleen investeringen die op de investeringslijst staan komen in aanmerking. De investeringslijst verschilt per provincie.

Tips bij uw subsidieaanvraag

Bent u van plan om gebruik te maken van de subsidie Jonge landbouwers? Enkele tips:

Tip 1
Ga niet investeren omdat u een subsidie kunt ontvangen. Bepaal eerst voor uzelf welke investering past bij uw huidige situatie, strategie en toekomstvisie.

Tip 2
Kijk vervolgens of uw beoogde investering valt onder een categorie in de lijst. Is dit niet het geval? Onderzoek of u kunt afwijken met uw investeringsplan, zodat u wél in aanmerking komt.

Tip 3
Weeg de extra kosten af tegen het subsidiebedrag. Welke invloed heeft deze investering op uw liquiditeit? U ontvangt de subsidie pas nadat de volledige investering is gedaan.  Dat proces kan wel maanden duren.

Tip 4
Kijk ook naar alternatieve investeringen. Soms is investeren in iets nieuws mét subsidie duurder dan een tweedehands oplossing.

De huidige POP3-regeling eindigt in 2020. Het is nog niet duidelijk of we hierna nog een dergelijke regeling krijgen en wat hier de voorwaarden van zijn. Misschien is dit dan ook de laatste keer dat jonge landbouwers op deze manier subsidie kunnen krijgen.

Up-to-date

U ziet: een nieuwe investering vraagt om een doordachte aanpak. Het moet in het totaalplaatje van uw onderneming passen. Daarbij is het belangrijk om goed up-to-date te blijven van (aankomende) subsidies en fiscale regelingen.

Meer weten

Benieuwd of de POP3-subsidie Jonge landbouwers interessant voor u is? Kunt u aan alle voorwaarden voldoen? Neem contact op met uw adviseur of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht