Samengestelde btw-tarieven voor paarden- en manegehouders

Paarden- en manegehouders kunnen te maken krijgen met verschillende btw-tarieven. Zij leveren vaak diverse diensten, waarop verschillende btw-tarieven van toepassing zijn. Hoe werkt dat in de praktijk?

9% btw-tarief

Op een aantal diensten is het 9% btw-tarief van toepassing. Het gaat om de zuivere opfok en africhting van jonge paarden. Daarbij is van belang dat de africhtingsfase niet langer duurt dan zes maanden en dat de africhtingsfase eindigt op het moment dat een startpas wordt aangevraagd. De africhtingsfase eindigt in ieder geval aan het einde van het vijfde levensjaar van het paard.

Het trainen van een paard op wedstrijdniveau, zoals B-niveau of een ander niveau, valt niet onder de opfok van het paard en is belast met het 21% btw-tarief.

Afschaffing landbouwregeling

Omdat de landbouwregeling vanaf 1 januari 2018 is afgeschaft kunnen ook paardenhandelaren hiervan geen gebruik meer kunnen maken. Dit betekent dat paardenhandelaren over alle verrichte leveringen en diensten btw in rekening moeten brengen.

Verkoop paard

Bij de verkoop van een fokmerrie of denkhengst die uitsluitend bedoeld is voor de fokkerij, is 9% btw verschuldigd. Paarden die voor de slacht bestemd zijn en ook paarden bestemd voor de landbouw, bijvoorbeeld als bosbouwpaard, zijn belast met 9% btw.

Het komt vaak voor dat een denkhengst of fokmerrie naast het gebruik in de fokkerij ook in de sport actief is. In dat geval is goedgekeurd dat de prijs die voor het paard betaald wordt gesplitst wordt en dat er verschillende btw-tarieven worden toegepast. Daarbij mag bij een dekhengst de verdeling van 75% van de koopprijs met toepassing van 9% btw en 25% van de koopprijs met 21% btw worden toegepast. Bij een fokmerrie geldt een verdeling waarbij 50% van de koopprijs belast is met 9% btw en 50% van de koopprijs belast is met 21%. Van belang is dat bij de verkoop een verklaring wordt verstrekt waarin wordt aangegeven waarvoor het paard wordt gebruikt.

Pensionstalling

Ook met betrekking tot pensionstalling zijn er verschillende btw-tarieven aan de orde. De pensionstalling bestaat vaak uit meerdere delen, zoals:

 • de verhuur van de paardenbox – deze is vrijgesteld van btw;
 • het gebruik van rij-accommodatie en -instructie – aan te merken als het gelegenheid geven tot sportbeoefening – belast met 9% btw
 • overige prestaties, zoals het voeren van de paarden – hiervoor geldt 21% btw-tarief;
 • stalling – als een paard geen eigen box heeft, dan is geen sprake van verhuur en is 21% btw verschuldigd over de stalling.

De paardenhouder of manegehouder mag zelf de verdeling van de verschillende diensten vaststellen, ook de Belastingdienst heeft een richtlijn opgesteld. Als de ondernemer deze richtlijn hanteert, dan hoeft hij zelf geen berekeningen voor de splitsing te maken. De richtlijn is als volgt:

Ruitersportcentra met pensionstalling met zowel een buiten- als een binnenrijbaan:

 • 1/3 verhuur box                                                                  vrijgesteld van btw
 • 1/3 gelegenheid bieden tot sportbeoefening                9%-tarief
 • 1/3 overige prestaties                                                        21%-tarief

Ruitersportcentra met pensionstalling met alleen een buitenrijbaan:

 • 35% verhuur box                                                                vrijgesteld van btw
 • 12,5% gelegenheid bieden tot sportbeoefening           9%-tarief
 • 52,5% overige prestaties                                                   21%-tarief

Pensionstalling met alleen stalling en géén rijbaan:

 • 35% verhuur box                                                                vrijgesteld van btw
 • 65% overige prestaties                                                      21%-tarief

Conclusie

Wees als paarden- en manegehouder alert op de verschillende btw-tarieven die spelen en zorg ervoor dat u alles in de administratie bijhoudt. Vermeld op facturen aan andere ondernemers de juiste btw-bedragen en splits de vergoedingen zoals vermeld in dit artikel.

Voor meer informatie over paarden en btw en heeft de btw-adviesgroep van acconavm het memo ‘btw en paarden’ opgesteld. Deze memo is tegen betaling beschikbaar. Maak gebruik van ons adviesformulier voor uw vragen. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wilt u bovenstaande tekst als pdf ontvangen? Download dan hieronder de whitepaper en ontvang deze kosteloos in uw mailbox.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Samengestelde btw-tarieven voor paarden- en manegehouders whitepaper - juli 2019.pdf
 • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Voor een correcte verzending en juiste opvolging van onze whitepapers verwerken wij uw gegevens in ons CRM- en e-mailmarketingsysteem. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan de privacyverklaring van acconavm. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/privacy/. Het gebruik van de whitepaper is verbonden aan de voorwaarden uit onze disclaimer. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/disclaimer/.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht