Ruwvoer steeds duurder?

3_ruwvoer 572x300

Twee jaar geleden luidden we de noodklok, ruwvoer zou fors duurder worden richting 2020. De wereldwijde, groeiende vraag naar zuivel betekende een extra behoefte aan ruwvoer.

Deze prognose staat volgens ons nog als een huis. De wereldwijde vraag naar melk zal naar verwachting met 20 miljard kg toenemen tot 2024. Nationaal zal dit ongeveer 2,5 miljard kg extra melk ten opzichte van 2014 betekenen. Daarvoor zijn grofweg 295.000 extra koeien nodig, die samen 1,5 miljard kg drogestof aan ruwvoer nodig hebben. Dit staat gelijk aan 140.000 hectare extra landbouwgrond, maar dat areaal is er niet – in ieder geval niet in Nederland.

Elders in de wereld is er wel ruimte, maar zijn de omstandigheden minder geschikt voor de teelt van ruwvoer. In veel landen is water de beperkende schakel. De situatie die wij nu schetsen leidt tot een grotere afhankelijkheid van import van ruwvoer. Een duur alternatief.

Verwachting

Een verwachting geven van de bandbreedte in prijzen voor de komende jaren is, vanwege de complexe invloeden, lastig. Ruwvoer wordt duurder, maar dit kan niet eindeloos pieken.
Men zal berekenen welk product voordeliger is qua voerderwaarde-prijsverhouding. Dit zien we nu gebeuren bij een bovengrens van ongeveer € 2.600 per ha snijmaïs op stam (in slecht oogstjaar/goede melkprijs jaar). De kritieke kostprijs melk en het koesaldo zijn belangrijke grenzen. Ondernemers moeten leren om in slechte tijden minder te melken en in goede tijden te blijven rekenen.

Eigen invloed

We hebben net een goed groeiseizoen achter de rug, dat verklaart de huidige prijzen, het weer speelt altijd een belangrijke rol. U kunt die factor niet beïnvloeden. Los daarvan blijft er voldoende potentieel om de voederwinning te stimuleren. Wij denken dat veehouders meer voer van eigen land kunnen halen door efficiënter te werken. Denk aan het bemonsteren van mest, van grond of aan graslandverbetering. Maar zeker ook door het maken én analyseren van de KringloopWijzer!

Ons advies: weet wat de markt doet, pas uw inkoopbeleid hierop aan en zorg voor optimalisatie van uw eigen grond en ruwvoer!

Vragen / meer informatie?

Wilt u meer informatie? Wij helpen u graag! Tevens adviseren wij u graag aan de hand van de uitkomsten van de KringloopWijzer. Neem contact op met uw adviseur van acconavm of kijk op de kantorenpagina voor een kantoor bij u in de buurt. U kunt tevens gebruik maken van onderstaand contactformulier.

Meer lezen over efficiëntie en/of over de KringloopWijzer?

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht