Melkveehouder Gerwin ter Maat over Prinsjesdag 2018

“Rutte, laten we samen investeren in een duurzame agrosector!”

Een behoorlijk zoete Prinsjesdag, dat verwacht melkveehouder Gerwin ter Maat aanstaande dinsdag. Zoet voor Nederland, maar ook voor zijn eigen onderneming. Hij zit midden in een groot groeiproces en verwacht de nodige positieve maatregelen voor 2019. Op de zuur-zoetmeter geeft hij Prinsjesdag nu een mooie 8.

Gerwin heeft in 2014 definitief de melkveehouderij van zijn ouders overgenomen. In de afgelopen jaren is hij al gegroeid naar 180 melkkoeien. Maar afgelopen jaar deed zich in zijn directe omgeving een mooie overnamekans voor: een collega-boer gaat ermee stoppen. De handtekeningen zijn nog niet gezet, maar dat gaat snel gebeuren.

Overnamebril

Gerwin: “Als ondernemer kijk ik rondom Prinsjesdag vooral naar mijn eigen situatie. Door de overnameplannen is vooral de vennootschapsbelasting interessant voor mij. Deze gaat omlaag, maar hoeveel is nog niet helemaal duidelijk. Dit bepaalt mede hoeveel ik kan investeren rondom de overname.”

“Ik hoor in de media dat het afschaffen van de dividendbelasting invloed heeft op verlaging van de vennootschapsbelasting. Als dit klopt is dat slecht, de rekening daarvoor mag niet bij het mkb terecht komen. Verder ga ik met mijn adviseur kijken naar de gevolgen van de verhoging van de energiebelasting. Misschien moet ik wel investeren in zonnepanelen.”

Toekomstvisie

“In mijn groeiplannen houd ik nu al zoveel mogelijk rekening met het milieu, mijn directe omgeving en duurzaamheid. Iets waar we met z’n allen heen willen en waar ik zeker voorstander van ben. Wel moeten we de rekening hiervoor gezamenlijk betalen. Ik verwacht daarom een aantal nieuwe subsidiemogelijkheden en aftrekposten rondom duurzaamheid, energiebesparing en dierenwelzijn.”

Kom uit de toren

Gerwin: “Mijn tip aan de overheid: wees betrouwbaarder. Wijzig niet iedere vier jaar alles, maar werk vanuit een visie. Gelukkig lijkt dit er te komen met de nieuwe landbouwvisie. Toch de oproep aan Rutte en zijn kabinet: kom uit de toren en ga het veld in. Mijn deur staat altijd open!”

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht