Prognoses maken: tips voor intensieve veehouderijen

prognose intensieve veehouderijen

2019 loopt alweer ten einde. Dit betekent dat u binnenkort de balans op kunt maken. Het is slim om nu alvast prognoses op te stellen, zodat u belasting kunt besparen. Dit jaar nog, of in 2020. Doe uw voordeel met onze tips.

Fiscaal optimaal

Wat is uw verwachte resultaat over 2019? acconavm raadt u aan om samen met uw adviseur om de tafel te gaan. Hij zet de tussentijdse cijfers tot en met het derde kwartaal graag op een rij. Om vervolgens het te verwachten resultaat van het vierde kwartaal te bepalen. Zo krijgt u een realistische prognose van de winst over 2019 én de verwachte belastingclaim. Op basis daarvan kunt u de laatste weken van het jaar aangrijpen om fiscale voordelen te behalen.

Profiteren van de KIA

Hebt u nog investeringsplannen? Onderzoek dan of het slim is om deze in 2019 nog uit te voeren. Of deze juist uit te stellen tot 2020. Als u van de kleinschaligheidsaftrek (KIA) wilt profiteren, kijk dan eerst of uw type investering op de investeringslijst staat.

En kijk ook naar de voorwaarden voor de KIA. Zo geldt er een drempelbedrag en een maximaal investeringsbedrag. Binnen deze grenzen is de hoogte van uw investeringsaftrek afhankelijk van de hoogte van uw totale investeringsbedrag.

Uw kansen voor de EIA, MIA en Vamil

Overweegt u om te investeren in bedrijfsmiddelen die bijdragen aan een beter milieu? Onderzoek dan uw kansen voor de volgende regelingen in 2019 of 2020:

  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Kijk eerst of het bedrijfsmiddel op de Milieulijst of Energielijst staat. En vraag uw acconavm adviseur om te berekenen hoeveel voordeel (een van) deze regelingen kunnen opleveren.

MIA en Vamil: aandachtspunt

Wilt u voor een nieuwe stal gebruikmaken van de MIA en/of Vamil? Dan moet uw stal voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. In 2020 zijn de eisen strenger dan in 2019. Dus wellicht is het voor u aantrekkelijker om uw investeringsverplichting dit jaar nog aan te gaan, zodat u aan de huidige eisen kunt voldoen.

Komt u uit met uw dierrechten?

De gemiddelde veestapel bepaalt hoeveel dierrechten u nodig hebt. Ook hiervoor kunt u een goede prognose maken. Ga na: hoe staat het met uw dierrechten? Hebt u er te weinig of is er een overschot? Bekijk samen met uw adviseur wat verstandig is: kopen, verkopen, leasen of verleasen.

Mest en mestverwerking

Ook raadt acconavm u aan om een prognose te maken op basis van uw gebruiksnormenberekening. Hiervoor kunt u de gegevens van 2018 als uitgangspunt nemen, mits de dieraantallen en bedrijfsvoering nagenoeg hetzelfde zijn gebleven.

Is er veel veranderd in uw bedrijfsvoering en dieraantallen? Dan adviseert acconavm uom een prognose stalbalans 2019 op te laten stellen. Dit is verstandig, om verrassingen in januari te voorkomen. Vooral als u nog VVO’s nodig hebt of mest moet verwerken, is een prognose stalbalans raadzaam.

Met focus op de toekomst

Wilt u ook beter zicht hebben op de toekomst? En uw fiscale kansen voor 2019 én 2020 optimaal benutten? Onze adviseurs bij acconavm denken graag met u mee.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht