Precisielandbouw in de praktijk

Bosman_Siddeburen

Bosman: Méér dan alleen financieel resultaat.

GPS-technologie biedt ongekende toepassingsmogelijkheden. GPS helpt automobilisten feilloos hun weg te vinden. Maar ook – en dat is minder bekend – boeren bij het uiterst nauwkeurig bewerken van hun land. Precisielandbouw is bezig aan een opmars. Akkerbouwer Tonnis Bosman in het Groningse Siddeburen is een gebruiker ‘van het eerste uur’.

“Ik onderscheid een aantal stappen in precisielandbouw,” licht Tonnis Bosman toe. “Stap 1 is gebruik maken van GPS-gestuurde machines. Daar zijn wij zo’n zes jaar geleden mee begonnen. We hebben nu een volledig in een trekker geïntegreerd systeem en een uitwisselbaar systeem dat we toepassen op alle andere trekkers, onze spuitmachine, ploeg, maaidorser en pootmachine. Neem het zaaien van graan. We zetten een zogeheten A-B lijn uit, geven een werkbreedte op van drie meter, zetten de machine op de uitgangspositie, starten de opdracht en het systeem neemt de stuurfunctie volledig over en zaait tot op één à twee centimeter nauwkeurig.”

Milieuwinst

Na stap 1 hebben Tonnis Bosman en zijn broer Louis een vervolgstap gemaakt naar een volgende fase. Zij hebben ook hun spuitmachine voor gewasbescherming aangepast op GPS-besturing. Het systeem schakelt volledig automatisch secties van de spuitboom aan of uit, afhankelijk van het al bespoten deel van het perceel. Tonnis Bosman: “We voorkomen overlap. Dat geeft in de eerste plaats milieuwinst. We besparen op de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel en hierdoor ook op de kosten. De investering is heel overzichtelijk en verdien je door de besparing binnen een jaar terug.”

Investering

Deze vervolgstap was daardoor snel gezet. De overgang naar stap 2 is echter van een andere orde: “Stap 2 vraagt om bodemkartering, om het aanmaken van taakkaarten en om ingrijpende aanpassing van machines. Al met al een forse investering, die afgezet tegen de opbrengsten op dit moment te weinig zou renderen. Economisch gezien zou je misschien ook vraagtekens kunnen zetten bij stap 1. Maar voor mij zijn de voordelen niet alleen in cijfers uit te drukken. Het grootste voordeel bijvoorbeeld vind ik arbeidsgemak. Ik kan me concentreren op de machine en hoef me niet langer druk te maken om het nauwkeurig sturen. Ik werk efficiënter, nauwkeuriger en de kwaliteit van het uitgevoerde werk wordt beter, ik ben aan het eind van de dag minder moe en bespaar op bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen. Alles bij elkaar was dat me de investering absoluut waard.”

Fiscale sponsoring

Een toenemend aantal agrariërs past precisielandbouw toe, ziet acconavm agro-adviseur Harm Jan Schipper: “Ruim 50% van de akkerbouwers is er inmiddels mee bezig. Tonnis en Louis Bosman waren er relatief vroeg bij en zijn er behoorlijk ver mee. Beide ondernemers genieten van de moderne technologie, zijn scherp op subsidiemogelijkheden en gaan op zoek naar de maximale fiscale ‘sponsoring’ voor hun investeringen. Daarin trekken we intensief met elkaar op. Die fiscale faciliteiten brengen de technologische mogelijkheden binnen bereik en zorgen er voor dat de investeringen kunnen renderen. Altijd mooi als de belasting meehelpt om je plannen te realiseren.”

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht