http://Header%20melkvee

Per 2023 ‘vestigingssteun’ voorwaarde voor steun jonge landbouwers

vestigingssteun jonge landbouwers

Net als in eerdere jaren kunnen jonge landbouwers ook dit jaar in aanmerking komen voor een extra toeslag op de betalingsrechten. Maar met het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) vanaf 2023 verandert volgend jaar deze steun aan jonge landbouwers. Hoe dit er exact uit gaat zien en de voorwaarden hiervoor zijn nog niet bekend. Wat al wél bekend is, vertel ik u in deze blog.

Vijfjaarstermijn loopt door

Het is bekend dat de vijfjaarstermijn, zoals we die nu kennen (jonge landbouwers kunnen vijf jaar de extra toeslag ontvangen), óók in het nieuwe GLB doorloopt. Bent u een jonge landbouwer en hebt u die vijf jaar nog niet volgemaakt? Dan kunt u deze termijn onder het nieuwe GLB volmaken. De voorwaarden blijven hetzelfde. Alleen krijgt u geen extra hectaretoeslag meer, maar een vast bedrag per bedrijf van ongeveer 2.800 euro. Dit bedrag wordt mogelijk nog afgebouwd.

Belangrijke wijzigingen

Wilt u als jonge landbouwer vanaf 2023 voor het eerst gebruikmaken van de extra toeslag? Dan verandert er wél veel voor u. Een belangrijke wijziging is dat u het bedrijf daadwerkelijk overgenomen moet hebben. En u moet jonger zijn dan 40 jaar. Zit u nog in een samenwerking met niet-jonge landbouwers? Dan komt u niet in aanmerking voor de toeslag.

Vestigingssteun

Naast bovengenoemde is een voorwaarde dat u vestigingssteun ontvangt. Dit is een nieuwe vorm van steun. U kunt dit aanvragen door een bedrijfsplan in te dienen bij de RVO. Aan de hand van de beoordeling hiervan en het beschikbare budget, ontvangt u een bedrag tussen de 25.000 en 100.000 euro. Dit zijn hoge bedragen, maar let op: u hebt van tevoren geen zekerheid dat u dit daadwerkelijk ontvangt. Is deze steun aan u toegekend? Pas dan komt u in aanmerking voor de extra toeslag. De hoogte hiervan zal weer rond de 2.800 euro zijn.

jonge landbouwer steun

Kies nu al voor extra toeslag

Zit u als jonge landbouwer nu nog in een samenwerking en hebt u de toeslag jonge landbouwers al ontvangen of ontvangt u die nog steeds? Dan kunt u na overname evengoed in aanmerking komen voor de vestigingssteun. Ik adviseer u daarom om nu al gebruik te maken van de extra toeslag en níet te wachten met de eerste aanmelding tot in 2023. Voorwaarde hierbij is wel dat u uiterlijk 15 mei 2022 ingeschreven staat bij de KVK als medevennoot en voldoet aan de overige voorwaarden.

Gecombineerde Opgave 2022

U kunt nog tot 15 mei 2022 de Gecombineerde Opgave (GO) voor dit jaar indienen. Ondanks dat nog niet alles omtrent de steun jonge landbouwers bekend is, adviseer ik u om de GO alvast in te vullen op basis van de huidige inzichten. Mocht er iets veranderen, dan kunt u dat tot 15 mei altijd nog aanpassen.

Vragen?

Mijn collega’s en ik staan voor u klaar. Neem contact op met uw accountmanager of maak gebruik van onderstaand contactformulier. Natuurlijk kunt u ook langskomen bij een acconavm kantoor bij u in de buurt.

jonge landbouwers toeslag

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

John Raedts
John Raedts (Bedrijfskundig Adviseur)
Wie John vraagt: met welke vraagstukken kan ik bij je terecht? Antwoordt hij: “Alles. Als ik het niet weet, dan weet ik er wel een collega voor." Samen met zijn collega's in de regio Limburg helpt hij melkveehouders verder, met focus op de toekomst. Op zowel strategisch als uitvoerend niveau én altijd up-to-date van de laatste wet- en regelgeving. En dat doet hij met veel plezier, al sinds 1998.


<< terug naar overzicht