http://accountant

Pensioen in eigen beheer: het einde in zicht

Pensioen in eigen beheer: het einde in zicht

pensioen

Vanaf volgend jaar kunnen directeur-grootaandeelhouders (dga’s) niet langer pensioen opbouwen in een eigen bv. Het pensioen in eigen beheer wordt met ingang van 2017 afgeschaft. Dga’s moeten een keuze maken wat te doen met de reeds opgebouwde pensioenafspraken.

“De wetgever wil van de huidige regeling af, waardoor de dga in kwestie zal moeten kiezen uit drie opties,” zegt Christel Smits-Wijnands, Senior Specialist Belastingadvies van acconavm. “De eerste optie is het ongewijzigd afwikkelen van de bestaande afspraken. De pensioenrechten blijven dan ongewijzigd in stand, dus ook eventuele problemen ten aanzien van het uitkeren van dividend. Als tweede optie is er het afkopen van de bestaande afspraken. Normaal gesproken is afkopen fiscaal gezien zeer ongunstig, maar om afkoop te stimuleren geldt een gedeeltelijke vrijstelling van de afkoopsom. In 2017 bedraagt deze 34,5%, in 2018 25% en in 2019 19,5%. Afkoop is na 2019 overigens niet meer mogelijk. De derde optie is het omzetten van de bestaande afspraken in een oudedagsverplichting. De verplichting wordt vervolgens jaarlijks opgerent tot aan de AOW-datum. Vanaf deze datum vindt gedurende 20 jaar een uitkering plaats, daarna is de pot leeg.”

“Welke keuze de beste is, verschilt per dga en is afhankelijk van de persoonlijke situatie. De levensfase waarin de dga zich bevindt, de financiën van de bv in kwestie en de hoogte van de pensioenaanspraak zijn onder andere van belang. Zowel bij afkoop als omzetting komt het verschil tussen de fiscale waarde en de commerciële waarde toe aan de bv, waardoor meer ruimte ontstaat om dividend uit te keren. In sommige situaties is het raadzaam om alvast vooruit te lopen op de definitieve wetgeving, bijvoorbeeld door het verlagen van de pensioenrichtleeftijd naar 60 jaar, het invoeren van een voorindexatie van de pensioenafspraken of het naar de bv halen van extern verzekerd kapitaal. Vanaf 2017 kan dit laatste niet meer.”

(Ex)partners

“We merken dat klanten met vragen zitten en zijn direct na Prinsjesdag gestart met adviesgesprekken, om iedereen tijdig te kunnen adviseren. In totaal gaat het om ruim 1.300 klanten, met kapitalen die variëren van tienduizend tot wel één miljoen euro. Ook de (ex)partners van dga’s spelen een belangrijke rol, omdat zij akkoord moeten gaan met de keuze die de dga in kwestie maakt. Immers, de (ex)partner heeft recht op een deel van het opgebouwde pensioen. En niet alleen bij een huwelijk in gemeenschap van goederen. Als een dga kiest voor afkoop en het stel gaat in de toekomst scheiden, dan kan de ex-partner geen aanspraak meer maken op het opgebouwde pensioen. Deze belangrijke kwestie maakt ons advieswerk nóg persoonlijker dan het normaal gesproken al is. Niet alleen de dga dient advies te krijgen, ook zijn (ex)partner.”

Vragen

Hebt u vragen over de afschaffing van pensioen in eigen beheer? Neem dan allereerst contact op met uw accountmanager. Zo nodig schakelt deze de acconavm pensioenspecialist in.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht