Optimaliseren mestafzet

Poels Merselo

Arno Poels: Oplossing biedt voordeel voor iedereen.

Arno Poels heeft op twee locaties – Veulen en Merselo – in totaal 8.000 vleesvarkensplaatsen, mét uitbreidingsmogelijkheid. Daarnaast runt hij een 60 hectare groot akkerbouwbedrijf waarop de volledige teelt van aardappelen plaatsvindt d.m.v. grondruil met collega veehouders. Hij kiest er welbewust voor de totale hoeveelheid vleesvarkensmest van zijn bedrijf af te voeren en rundveemest aan te voeren. ‘Een aanpak waar iedereen per saldo beter van wordt’.

Arno Poels gebruikt de wat minder drukke winterperiode op zijn bedrijf om de balans op te maken, te overleggen met collegaveehouders, goed na te denken en samen met hen de plannen te maken voor het nieuwe jaar. Een van de resultaten daarvan is de weloverwogen beslissing om de eigen varkensmest volledig af te voeren en op de akkerbouwtak volledig rundveemest van twee rundveehoudende collega’s aan te voeren: “Vleesvarkensmest bevat behoorlijk hoge waarden fosfaat. Dat mogen we om die reden maar beperkt uitrijden, maximaal zo’n 12 kuub per hectare. Veel te weinig, als je zoals ik aardappels wilt telen. Van rundveemest – veel minder fosfaat! – mag ik veel meer uitrijden, wel zo’n 30 kuub per hectare. Rundveemest kent ook nog eens veel betere verhoudingen kali en stikstof en bevordert het humusgehalte in de grond.”

Per saldo

“Van mijn collega’s krijg ik een bedrag per kuub aangevoerde rundveemest. Hun voordeel is dat de transportkosten laag blijven, omdat de grond dicht bij hen in de buurt ligt. Daarnaast kunnen zij bepaalde hoger gelegen percelen al vroeg in het seizoen bemesten, als zij nog niet op hun eigen weilanden terecht kunnen. Aan mijn kant bespaar ik op de uitrijdkosten. Mijn varkensmest gaat op basis van een contract tegen een vaste prijs naar een verwerker. Daarmee voldoe ik meteen aan de mestverwerkingsplicht. Alles tegen elkaar afzettend en doorrekenend, zorg ik ervoor dat ik er bij het kwijtraken van mijn varkensmest per saldo niet op achteruitga. Ik kom dus ruwweg uit op 0, maar krijg dan wel een veel betere kwaliteit mest op mijn akkerbouwgrond, waardoor de opbrengsten daarvan hoger uitpakken. Al met al blijkt deze werkwijze voor ieder van ons gunstig en haalt iedereen een plus.”

Ingewikkeld

“Elke situatie is weer anders natuurlijk,” vertelt Arno Poels. “Kijk alleen al naar de goede contacten die ik heb met mijn collega’s en het vertrouwen dat wij onderling hebben opgebouwd. Daarom is er ook niet één, overal toepasbare oplossing. Gelet op de steeds strengere normen voor het uitrijden van vleesvarkensmest is dit voor mij een goede aanpak. Oók omdat ik op deze manier kan besparen op aanvullende kunstmeststoffen, die nodig zouden zijn als ik op mijn akkerbouwbedrijf zou werken met de eigen varkensmest. Uiteindelijk gaat het om het totale plaatje, tot en met mijn keuze voor het zo laag mogelijk houden van de arbeidskosten op mijn bedrijf. Mieke Mooren van acconavm is hierin mijn klankbord. Het is ingewikkelde materie. Ik weet wat ik wil, acconavm heeft de detailkennis. Door goed te schakelen, brengen we dat bij elkaar en komen we tot een optimale aanpak voor mijn situatie.”

Out-of-the-box denken

Arno Poels weet heel goed hoe de knikkers rollen. Ook financieel heeft hij de zaken goed op orde,” vindt Mieke Mooren, agrarisch adviseur bij acconavm. “Boeren zorgen in de basis voor hun dieren en hun gewassen, maar financiën zijn op zijn minst even belangrijk. Arno maakt de keus om het zó te doen, omdat hij er goed over heeft nagedacht en tot de conclusie is gekomen dat het goed uit kan. Dat vraagt wel om het doorbreken van het standaardstramien en om creatief, out-of-the-box denken en handelen. Varkenshouders zijn van oudsher echte doeners die niet veel op hebben met regelgeving. Maar de meesten kennen wel de grote lijnen, dat is ook voldoende. De details kunnen ze met een gerust hart aan ons overlaten. En samen komen we tot conclusies wat het beste past, tot een theoretische strategie met een praktische werkwijze.”

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht