Opnieuw aanpassingen in fosfaatreductieplan

Fosfaatreductiaanpassingen in fosfaatreductieplaneplan

Afgelopen vrijdag heeft staatssecretaris Van Dam de voortgang van het fosfaatreductieplan 2017 gerapporteerd en enkele aanpassingen kenbaar gemaakt.

Kortingspercentage

Nu we drie maanden bezig zijn, is de eerste tussenstand van de gerealiseerde fosfaatreductie bekend. De behaalde reductie uit het voerspoor, de subsidieregeling beëindiging melkveehouderij en het reductieplan zelf, is groter dan oorspronkelijk ingeschat. Voor periode drie is het dan ook niet nodig om het kortingspercentage te verhogen naar 20%. Het is nu vastgesteld op 12%. Als uit verdere tellingen blijkt dat de behaalde reductie op het gewenste niveau blijft, dan zal kortingspercentage van 12% ook voor periode 4 en 5 gaan gelden.

Jongveegetal

Zoals verwacht is ook de regeling omtrent het jongveegetal aangepast. Het jongveegetal is niet van toepassing bij bedrijven die uitsluitend vrouwelijk jongvee (niet gekalfd en ouder dan 35 dagen) afvoeren middels export, slacht of sterfte. Dergelijk bedrijven mogen hun vrouwelijke kalveren tot 35 dagen wel afvoeren naar andere bedrijven binnen Nederland; dus ook naar vleeskalverhouders. Voor bedrijven die vrouwelijke dieren ouder dan 35 dagen in Nederland willen afvoeren, blijft het jongveegetal wel gelden.

En verder…

 • Derogatie
  Het reductieplan lijkt dus succesvol te zijn, waardoor de kans op behoud van derogatie groter wordt. De komende maanden zal verder moeten blijken of het reductieplan succesvol blijft en of dit voldoende is voor de Europese Commissie om Nederland wederom derogatie te verstrekken.
 • Vrijstelling
  Het fosfaatreductieplan ligt de laatste tijd onder vuur. Een aantal bedrijven heeft een rechtszaak gewonnen en is vrijgesteld van het plan, hoewel Van Dam in beroep gaat tegen deze uitspraak, waarvan de uitspraak verwacht wordt in augustus.
 • Wetsvoorstel aangenomen
  Inmiddels is ook het wetsvoorstel dat de invoering van de fosfaatrechten voor melkvee regelt, aangenomen door de Eerste Kamer.
 • Knelgevallenregeling
  De uitgebreidere knelgevallenregeling is nog niet bekend. Voor bedrijven die te maken hadden met onder meer ziekte of overlijden van ondernemer, ziekte van de veestapel, bedrijfscalamiteiten, investeringen in grond en/of gebouwen, blijft het dus opletten.

Door recente gerechtelijke uitspraken lijken er meer mogelijkheden te zijn, maar zekerheid is er natuurlijk niet. Laat u hierin in ieder geval goed juridisch adviseren.

Hebt u vragen over de aanpassingen in het fosfaatreductieplan? Neem dan rechtstreeks contact op met uw adviseur of vul onderstaand adviesformulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht