http://Paardenhouderij%20Agro%20Accon%20avm

Ondernemen in de paardenhouderij:

Administratie en registratie

Ondernemen in de paardenhouderij: administratie en registratie

paardenhouderij boekhouding

Waar de paardenhouderij voor velen begon als een hobby, groeit het vaak uit tot een steeds grotere, professionele business. Het houden en fokken van paarden wordt steeds bedrijfsmatiger. Ondernemers moeten aan meer en meer maatregelen voldoen. Rijke kopers uit het buitenland voeren de boventoon en internationale concoursen maken btw-kwesties alsmaar ingewikkelder.

Maak kennis met onze specialisten

Sibylla van der Beek (Bedrijfskundig Adviseur) en Anita van Enckevort (Assistent Accountancy) vormen samen met een aantal andere adviseurs een landelijke groep van specialisten paardenhouderij. Zij vertellen u graag hoe u als ondernemer in deze branche kunt inspelen op deze ontwikkelingen.

Inhaalslag

“De paardenhouderij is bezig met een inhaalslag wat betreft registratie, medicatie, etc. Het lijkt steeds meer op de melkvee- en varkenshouderij. Mede door de emotionele waarde van paarden wordt de waarde van een paard echter door de markt bepaald, terwijl die van varkens en koeien door de Belastingdienst wordt vastgelegd. Paarden bevinden zich dus in een ‘grijs’ gebied. Wat het houden en fokken ervan alleen maar ingewikkelder maakt” vertelt Sibylla.

Sibylla van der Beek
Sibylla van der Beek, Bedrijfskundig Adviseur

Wet- en regelgeving

Bij het houden van paarden komt tegenwoordig een hoop kijken. Een onderneming moet niet alleen voldoen aan mkb-wetgeving, zoals het afdragen van btw. Maar óók aan agrarische voorwaarden, zoals allerlei maatregelen omtrent mest en fosfaat. “In 2021 is daar de registratieplicht (I&R) bijgekomen”, zegt Anita. “Ieder paard en iedere pony moet aangemeld zijn bij de RVO. Hiermee houdt de RVO in de gaten of u bijvoorbeeld uw mest wel kwijt kunt. En worden ‘goederenstromen’ in de gaten gehouden. Van ‘slechts een hobby’ is daardoor bijna geen sprake meer. Een goede boekhouding is van essentieel belang.”

Sibylla voegt daaraan toe: “Daarbij komt de professionele vlucht die de sector maakt. Er gaat steeds meer geld in om, waardoor de Belastingdienst er bovenop zit. Als bij een controle blijkt dat zaken niet kloppen, kan dat hoge boetes opleveren.”

“En laat die goede boekhouding nu net een grote valkuil zijn voor veel hobbymatige ondernemers, vult Anita aan. “Het zit niet in de aard van deze sector om alles vast te leggen. Men handelt mondeling op basis van vertrouwen. Tot voor kort was dat ook niet nodig. Maar tegenwoordig gaan er zulke grote bedragen rond in de sector, dat dit nu écht van belang is.”

Volg uw paarden

Anita schetst de volgende situatie: “Stel, u hebt een paard en verkoopt dit paard door via een bemiddelaar. De beoogde koper is iemand uit het buitenland en u verwacht daarom dat het paard naar het buitenland vertrekt. Als nu echter blijkt dat het paard toch gewoon in Nederland blijft, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de eventueel af te dragen omzetbelasting. Over een geëxporteerd paard betaalt u namelijk 0 procent belasting, mits u de export kunt aantonen. Maar bij een binnenlandse verkoop betaalt u 21 procent. Dit kan u dus een flinke nabetaling opleveren.”

Concours Hippique Midden Limburg
Anita van Enckevort, Assistent Accountancy, met prijswinnaar Concours Hippique Midden-Limburg

Een ander aandachtspunt betreft de registratie van paarden bij de diverse stamboeken. Anita legt uit: “Stel, u fokt een paard, dan wordt dat bij een bepaald stamboek geregistreerd. Verkoopt u het paard en doet u verder niets? En heeft de koper het paard niet overgeschreven op zijn naam? Dan blijft het paard op uw naam staan in het stamboek. Zo blijven paarden aan u gelinkt, terwijl u niet weet waar ze zich bevinden. Ook dit kan vervelende situaties opleveren.”

Administratie op orde

Samengevat komt het hier eigenlijk op neer: zorg voor een goede boekhouding en administratie! Het voorkomt narigheid op ieder vlak. En geeft inzicht in uw (hobby)bedrijf. Ons team van specialisten ondersteunt u hier graag in. Of u nu vragen hebt over de jaarrekening, dierrechten, mestverwerking, registratieplicht of btw. We spreken uw taal en denken graag met u mee. Laat u informeren voordat u belangrijke beslissingen maakt.

Contact

Ons adviesteam van specialisten in de paardenhouderij heeft een groot landelijk netwerk. Er is altijd iemand bij u in de buurt. Mail naar paardenhouderij@acconavm.nl of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

Download de flyer

Alvast meer lezen? Doe inzichten op uit onze informatiesheet Paardenhouderij.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht