Omschakelen naar biologisch

omschakelen biologisch

Het besluit om te gaan omschakelen naar biologisch neemt u niet van de ene op de andere dag. U maakt een zorgvuldige keuze na uitgebreid vooronderzoek, veel wikken en wegen en een goede planning.

Goed plannen

Wanneer maakt u de overstap? En hoe lang duurt deze omschakeling? De omschakelingsperiode is afhankelijk van het gewas en/of het gebruik van het perceel. Voor één- of tweejarige gewassen en grasland betreft dit twee jaar. Voor overblijvende gewassen (fruitbomen, asperges, etc.) geldt drie jaar.

Door de verruiming of omschakeling van het bouwplan teelt u ook andere gewassen dan in een gangbaar bouwplan. Dit is niet alleen belangrijk voor een goede vruchtwisseling, bodemvruchtbaarheid en een lage ziekte- en plagendruk, maar de gewassen moeten ook bij u als ondernemer passen. Als ondernemer hebt u de teelt van bepaalde gewassen nu eenmaal beter in de vingers.

Investeren in uw bedrijf

Soms worden ook nieuwe gewassen op het bedrijf geïntroduceerd. Dat vereist investeringen in nieuwe mechanisatie en gebouwen. Andere machines worden mogelijk overbodig of worden versneld afgeschreven en ingeruild voor een kleiner exemplaar. De investeringen die nodig zijn voor omschakeling naar biologische land- en tuinbouw zijn fors. Daarbij kan tijdens het omschakelen uw product nog niet als biologisch verkocht worden, maar heeft u al wel hogere kosten.

Investeren met belastingvoordeel

Op (grote) duurzame investeringen is veelal MIA/Vamil en EIA van toepassing. De MIA (Milieu-investeringsaftrek) biedt ondernemers een belastingvoordeel bij investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De Vamil (Willekeurige afschrijvingen Milieu-investeringen) biedt de mogelijkheid om milieuvriendelijke investeringen op een willekeurig moment af te schrijven. MIA, Vamil en EIA moeten binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichtingen worden aangevraagd bij de RVO. Het jaar van het aangaan van de investeringsverplichtingen is bepalend voor de milieulijst of energielijst die van toepassing is.

Lees ook: ‘Investeren als akkerbouwer of tuinbouwer: kansen voor de EIA, MIA en Vamil in 2021.’

Advies

Is omschakelen naar biologisch iets voor u? De adviseurs van acconavm denken graag met u mee in deze overweging en helpen u graag fiscaal voordelig investeren. Aan welke voorwaarden dient u te voldoen, welke investering kunt u het beste wanneer doen? We kijken graag met u naar de mogelijkheden voor EIA, MIA, Vamil en ander mogelijk fiscaal voordeel. Neem bij investeringsplannen contact op met uw adviseur van acconavm of maak gebruik van onderstaand adviesformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht