http://coronadossier

Noodpakket voor landbouw, tuinbouw en visserij

Noodpakket landbouw, tuinbouw en visserij

Het kabinet heeft maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen bij coronaproblematiek. Het noodpakket bevat een aantal generieke regelingen voor liquiditeits- en loonkostensteun, waarvan ook de land- en tuinbouwsector en de visserijsector gebruik kunnen maken.

Onlangs heeft het kabinet geconstateerd dat die maatregelen nog onvoldoende steun boden in een aantal specifieke situaties. Denk aan:

  • situaties waarin de productie doorgaat terwijl er nauwelijks omgezet wordt;
  • situaties waarin producten slecht of niet houdbaar zijn vanwege bederfelijkheid en waarvoor geen of beperkte alternatieve toepassingsmogelijkheden zijn, en;
  • situaties waarin bedrijven in de periode maart, april, mei een grote seizoenspiek hebben in de productie, personele bezetting en omzet.

Bovengenoemde combinatie van factoren doet zich voor in de sector sierteelt en in onderdelen van de voedingstuinbouw.

Omzetschaderegeling

Ondernemers die in de periode maart, april, mei 2020 ten opzichte van de gemiddelde omzet in dezelfde periode in de jaren 2017-2019 fors minder omzet hebben, komen in aanmerking voor een financiële compensatie. De eerste 30 procent is daarbij ondernemersrisico en de resterende 70 procent van de schade wordt voor een aanzienlijk deel door de staat gecompenseerd. De verwachte uitgaven bedragen circa 600 miljoen euro.

Compensatieregeling frietaardappels

Aardappeltelers krijgen een compensatie voor de hoeveelheid frietaardappels die zij nog in opslag hebben liggen. De compensatie wordt vastgesteld op basis van 1 miljoen ton aardappels, die niet meer verwerkt kunnen worden tot friet dit seizoen. De vergoeding zal 40 procent bedragen van de gemiddelde marktwaarde van deze frietaardappels over de periode september 2019 t/m februari 2020. De verwachte uitgaven bedragen circa 50 miljoen euro.

Beide regelingen worden uitgevoerd door de RVO. De totale vergoeding per bedrijf wordt gemaximeerd. Het is op dit moment nog niet mogelijk u aan te melden voor de regelingen. Wij informeren u indien er een definitieve regeling bekend is.

Ook de banken bieden regelingen aan

Momenteel worden in het kader van de coronacrisis ook door de banken vergaande maatregelen getroffen. Zo zijn er mogelijkheden voor het stopzetten van rente en/of aflossingen. Of u hier zelf actie op dient te ondernemen verschilt, de diverse banken gaan hier verschillend mee om. U leest er meer over in deze blog.

Wij zijn er voor u

Binnen acconavm is een speciaal team samengesteld dat de ontwikkelingen rondom coronaproblematiek op de voet volgt. Zodat we u kunnen voorzien van advies op elk gebied. Bent u al klant? Neem dan contact op met uw contactpersoon. Hij/zij is het beste op de hoogte van uw situatie en schakelt zo nodig met een collega-specialist. Geen klant van ons? Ook dan zijn onze collega’s bereikbaar. Neem contact op met een acconavm kantoor bij u in de buurt. acconavm brengt u en uw onderneming graag verder, ook in moeilijke tijden.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht