Nieuwe KringloopWijzer

Sinds kort is de allernieuwste versie van de KringloopWijzer beschikbaar! Deze KringloopWijzer kan nu echt rekenen met de neventakken akkerbouw, varkenshouderij en pluimveehouderij. Daarnaast is een aantal andere aanpassingen gedaan, die de KringloopWijzer nog breder toepasbaar maken!

Neventakken en referentiewaarden

Het gaat hierbij om de neventakken zoals granen, bieten, aardappelen, zeugen, vleesvarkens, leghennen en vleeskuikens. Daarnaast hebben de referentiewaarden, vanuit het LEI-BIN, een update gekregen. Dit is inclusief de referentiewaarden van de neventakken.
Een mooi middel om uw eigen bedrijf te vergelijken met dat van uw collega’s!

Extra verbeteringen

Een andere wijziging heeft te maken met het gebruik van compost op het bedrijf. De aanvoer en voorraden van compost dienen te worden ingevoerd onder ‘organische mest’, op dezelfde plek als vaste mest van graasdieren. Hiervoor is gekozen aangezien de eigenschappen van compost het meest overeenkomen met de eigenschappen van vaste mest van graasdieren. De toediening van compost wordt wel apart opgegeven. Voor akkerbouw bij het invoerscherm “Neventakken-Akkerbouw” en voor snijmaïs bij het invoerscherm ”Organische mest”.

Uitzonderingssituaties

Een andere aanpassing van de KringloopWijzer gaat over uitzonderingssituaties voor de derogatie in 2014. In een aantal (goedgekeurde) gevallen kunnen melkveebedrijven in 2014 toch derogatie krijgen, indien zij minder dan 80 procent grasland in het bouwplan hebben en/of fosfaatkunstmest gebruiken.

Meer toelichtingen binnen KringloopWijzer

Verder zijn er weer enkele toelichtingen bij de invoervelden toegevoegd. Op deze manier kan de gebruiker tijdens het invullen direct informatie opvragen als hij twijfelt over de invoer of een bepaalde werkwijze.

Hulp?

Uiteraard kunnen wij u helpen bij het invullen van de KringloopWijzer! Daarnaast helpen wij u graag mee bij het interpreteren van de KringloopWijzer en geven wij u graag goed advies! Kijk op de kantorenpagina voor een kantoor bij u in de buurt of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

Meer lezen over de KringloopWijzer? Lees dan Bent u al KringloopWijzer? van ing. Jacoline Hamming.

Efficiëntie in de melkveehouderij

Over het thema efficiëntie in de melkveehouderij is een reeks van artikelen verschenen. De onderwerpen: levensproductie van de veestapel, excretie van de veestapel en bodembenutting komen allemaal aan bod. Lees de reeks: Is efficiëntie logisch? van ing. Jacoline Hamming.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht