De nieuwe Europese privacywet geldt óók voor zzp’ers, freelancers en kleine mkb’ers

Privacywet

Voorkomen is beter dan genezen. Vooral als het een boete betreft die kan oplopen tot 20 miljoen euro. Het is daarom belangrijk om even te stil te staan bij de nieuwe Europese privacywet. Ofwel, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Vanaf 25 mei 2018 is deze nieuwe wet in de hele Europese Unie van toepassing. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) is dan niet meer van kracht.

De AVG versterkt de positie van degene van wie gegevens worden verwerkt. Zij krijgen nieuwe privacyrechten en hun bestaande rechten worden versterkt. Organisaties die persoonsgegevens verwerken krijgen tevens een verantwoordingsplicht. Met documenten moet je dan kunnen aantonen dat je de juiste organisatorische en technische maatregelen hebt genomen om aan de nieuwe wet te voldoen.

Praktisch gezien geldt dit dus voor alle ondernemers

Deze nieuwe privacywet geldt voor alle organisaties die persoonsgegevens verwerken. Dus ook voor zzp’ers, freelancers en kleine mkb’ers die persoonsgegevens verwerken. Persoonsgegevens zijn alle gegevens die naar een persoon te herleiden zijn, zoals: naam, adres en telefoonnummer van je klant, personeelsinformatie of informatie over iemands gezondheid. Praktisch gezien geldt dit dus voor alle ondernemers.

Wat zijn de voordelen voor jou als ondernemer?

Afhankelijk van of je in meerdere EU-lidstaten actief bent, kan de AVG je het volgende opleveren:

  • Minder administratieve lasten;
  • Meer rechtszekerheid;
  • Gelijk speelveld, want alle regels zijn hetzelfde voor alle bedrijven in de EU;
  • Nog maar met één toezichthouder zaken te doen.

Ook als je niet in meerdere EU-lidstaten actief bent, maar wel persoonsgegevens verzamelt, ben je gebonden aan de nieuwe wetgeving. Want overtreed je de AVG, dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) je een boete opleggen van maximaal 20 miljoen euro. Dus al levert het je niet direct iets op, je aan de wet houden kan je een hoop ellende besparen.

Waarom is er een nieuwe Europese privacywetgeving?

Op dit moment heeft elke EU-lidstaat een eigen privacywet. Deze nationale wetten zijn allemaal gebaseerd op de Europese privacyrichtlijn uit 1995. Destijds hadden ze niet kunnen voorzien wat de digitalisering en het internet ons allemaal heeft gebracht. Om deze reden is de Europese privacywetgeving herzien.

Hoe nu verder?

Bereid je goed voor, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft hiervoor de 10 belangrijkste stappen op een rijtje gezet. Ook kun je de hulp inroepen van één van onze adviseurs. We helpen je graag op weg.

Dit is een bericht van Acconline

Foto door Tom Sodoge op Unsplash

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.



<< terug naar overzicht