http://accountant

Mogelijkheden EIA 2016

De EIA (Energie-investeringsaftrek) is een fiscale regeling die ondernemers een belastingvoordeel biedt, bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Hieronder zijn een aantal algemene voorwaarden weergegeven. De regeling wordt jaarlijks aangepast aan de stand van de techniek.

Voorwaarden

  • Naast de gebruikelijke afschrijvingen mag 58% (in 2015 was dit 41,5%) van het investeringsbedrag ten laste worden gebracht van de fiscale winst. Hierdoor wordt gedurende één of meerdere jaren minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaald.
  • Aanschafkosten per bedrijfsmiddel minimaal € 2.500.
  • Verplichting is aangegaan in 2016, binnen 3 maanden na verplichtingsdatum melden.
  • Alleen voor nieuwe bedrijfsmiddelen; geen 2e hands, showroommodellen of bedrijfsmiddelen die via zelfbouw tot stand zijn gekomen. Het is wel mogelijk om voortbrengingskosten te melden, zoals arbeidskosten van een eigen of ingehuurde medewerker die een gedeelte van de montage verzorgt.
  • Het bedrijfsmiddel moet op de energielijst 2016 staan. Er is een mogelijkheid om bedrijfsmiddelen die wel energie besparen, maar niet specifiek op de lijst staan, te melden. Dit zijn de zogenaamde generieke meldingen. Er gelden dan wel besparingseisen die onderbouwd moeten worden.
  • Een combinatie van SDE+ 2014, 2015 en 2016 en EIA op een bedrijfsmiddel is niet meer mogelijk. SDE+ 2013 en EIA blijft mogelijk. In de basisbedragen van de SDE+ is hier reeds rekening mee gehouden. De basisbedragen van de SDE+ vanaf 2014 en verder worden hierdoor beperkt hoger.

Meldingen Energie-investeringsaftrek (EIA)

Voorgaande geeft een korte samenvatting van de belangrijkste voorwaarden; er gelden nog een aantal andere eisen. Neem, bij vragen en voor nadere informatie hierover, contact op met uw adviseur of kijk op de contactpagina voor een kantoor bij u in de buurt. Dit geldt ook voor het verzorgen van uw meldingen. U kunt hiervoor tevens gebruik maken van onderstaand contactformulier.

Naast de EIA, bieden de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil belangrijke mogelijkheden om op duurzame wijze te investeren.

Download de Energie Investeringsaftrek – Energielijst 2016 .

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht